Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

George Clooney nadgleda odcjepljenje kršćanskog Sudana

George Clooney u Sudanu
REUTERS/PIXSELL
10.01.2011.
u 16:58

Oko 3,6 milijuna stanovnika južnog dijela zemlje, uglavnom crnaca kršćana, izlazi na birališta kako bi se u “posljednjem hodu k slobodi” odvojili od dominantnog sjevera koji nastanjuju muslimani Arapi

U nedjelju je diljem južnog Sudana počeo referendum koji će gotovo zasigurno rezultirati podjelom najveće afričke države. Oko 3,6 milijuna stanovnika južnog dijela zemlje, uglavnom crnaca kršćana, izlazi na birališta kako bi se u “posljednjem hodu ka slobodi”, kako nazivaju referendum, odvojili od dominantnog sjevera koji nastanjuju muslimani Arapi.

– Zajednička država sa sjeverom nama znači marginalizaciju, znači nam ropstvo – kaže za CNN južni Sudanac John Duku. Iako je južni Sudan vrlo bogat nalazištima nafte, to je ujedno jedan od najnerazvijenijih i najsiromašnijih dijelova svijeta. Južni Sudanci referendum vide kao jedinu priliku za odlazak iz zemlje u kojoj su ih vladajući Arapi tretirali kao građane drugog reda. U kakvim uvjetima danas crni Sudanci žive najbolje govori podatak da je na jugu zemlje, koji je površinom velik kao Francuska, samo 50 kilometara asfaltiranih cesta, dok je na sjeveru zemlje oko 3600 kilometara prometnica. Prve ulice Jube, budućega glavnoga grada južnog Sudana, asfaltirane su tek prije nekoliko godina, a kuće su većinom sagrađene od blata. Pismenost među crnim stanovništvom varira između 2 i 20 posto, a smrtnost djece veća je nego igdje na svijetu.

Zbog vlastelinskog odnosa Arapa prema crncima 1983. buknuo je građanski rat u kojemu je do 2005. stradalo oko dva milijuna ljudi. Tada potpisanim mirovnim sporazumom predviđen je i današnji referendum, za kojeg promatrači vjeruju da će prerasti u ponovni krvavi sukob. Unatoč tome, međunarodna zajednica odlučna je pomoći južnim Sudancima da iskažu svoju volju na glasačkim mjestima i stvore svoju državu. U Sudanu su kao promatrači bivši kandidat za američkog predsjednika John Kerry, ali i poznati hollywoodski glumac George Clooney koji se za pomoć Darfuru i južnom Sudanu već godinama bori.

– Organizacija glasovanja bila je vrlo zahtjevna. Ceste ne postoje pa su glasačke kuglice ljudi na leđima nosili do udaljenih sela – kaže američki dužnosnik u južnom Sudanu Barrie Walkey. Iako se vjeruje kako će referendum završiti odlukom o osamostaljenju, još je mnogo pitanja koje južni Sudanci trebaju riješiti s vladom u Karthoumu. Od raspodjele dobiti od eksploatacije nafte, do sporne granice.

Ključne riječi

Komentara 8

ST
Stockholm
18:19 11.01.2011.

10.01.2011. u 18:31h mister1x5 je napisao/la: George Clooney nadgleda odcjepljenje kršćanskog Sudana ili i on nema pametnijega posla ! -------------------------------------------- Majstore, nemas ni ti pametnijeg posla od pisanja idiotskih komentara u VL?

OB
-obrisani-
17:42 10.01.2011.

Gospon novinar Ne nadgleda nikakvo odcjepljenje nego je promatrač referenduma u južnom Sudanu na kojem Sudanci odlučuju o odcjepljenju, neznatna razlika, zar ne?

OB
-obrisani-
17:25 10.01.2011.

A šta on to tamo radi? Da nije u pitanju spolnost i seks ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije