Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološka zona

Georadarskim snimanjem utvrdit će što je ispod površine u središtu Vinkovaca

Trg bana Josipa Šokčevića
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
25.08.2014.
u 13:07

Slovenska tvrtka Geound Projekt d.o.o. počinje ovih dana georadarska istraživanja parka na Trgu bana Šokčevića u središtu Vinkovaca kako bi se točno utvrdilo što se skriva od arheoloških fakata ispod zemlje u središtu najstarijeg europskog grada.

Vinkovci se uvelike pripremaju za temeljitu rekonstrukciju parka na Trgu bana Šokčevića, a da bi se načinio kvalitetan projekt rekonstrukcije, potrebne su temeljite pripreme. Park se prostire na nešto manje od hektara, 8.320 četvornih metara i na njemu je 109 stabala od kojih je dio u vrlo lošem stanju i morat će ih se zamijeniti novima nasadima.

Pročelnik komunalnog gospodarstva i uređenja grada, Ante Slišković kaže kako će u narednih 10-15 godina zamijeniti oboljela stabla. Budući je područje grada Vinkovaca arheološki zaštićena zona, pretpostavlja se da središte grada krije brojna zanimljiva arheološka fakta, posebice iz rimskog razdoblja jer su Vinkovci, ili rimska Aurelia Colonia Cibalia bili značajno rimsko središte gdje su rođena i dva cara. Slovenska tvrtka Geound Projekt d.o.o. počinje ovih dana georadarska istraživanja parka na Trgu bana Šokčevića u središtu Vinkovaca kako bi se točno utvrdilo što se skriva od arheoloških fakata ispod zemlje u središtu najstarijeg europskog grada.

Gradonačelnik Mladen Karlić kaže kako su ovakva istraživanja neophodna da bi se napravio kvalitetan projekt rekonstrukcije parka koji je izgrađen još za vremena Vojne krajine, krajem 18.stoljeća, a Hrvoje Vulić, arheolog vinkovačkog Muzeja kaže kako ćemo georadarskim snimanjem dobiti dobiti sliku što se nalazi ispod zemlje što Muzej odavno želi učiniti. - Istraživanje će biti na sjevero-zapadnom dijelu parka kod Suda i župnog stana i tu očekujemo nalaze rimske arhitekture i pozicioniranje rimskog foruma. Znamo da kada je građeno vojno vježbalište za Vojne krajine, na mjestu današnjeg parka, morali su pijeskom nasipavati ostatke rimskih građevina pa se nadamo da ćemo sada doznati što je točno tada zatrpano pjeskom i što je u podzemlju parka - kaže Hrvoje Vulić.

Mario Banožić, pročelnik za kulturu i turizam kaže kako će ta istraživanja koristiti za izradu strategije povijesnog i kulturnog turizma i strategija bi pokazala kulturni i turistički potencijal Vinkovaca. Nada se kako će se najnovijim istraživanjima upotpuniti priča o rimskim carevima i da će se i Vinkovci naći na ruti "Putem rimskih careva" koji ide od Schwarzwalda do Crnog mora i koju posjećuju brojni turisti.

- Ovdje postoji izniman arheološki potencijal koji se rijetko gdje može naći, na širem području - rekao je Branko Mušić, stručnjak za georadarska iz istraživanja iz Slovenije i vlasnik Geound Projekt koja radi i nova snimanja lokacije Kamenica jer su iskapanja ranokršćanskog kompleksa pokazala da su raniji snimci bili nekvalitetni pa je bila velika razlika između onoga što se iskopalo i što su predviđali snimci.

>> Bedemi iz 13. stoljeća, otkriveni u Mesničkoj ulici nova su turistička atrakcija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije