Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANUMLJIVOST

Geoparku Papuk još jedan mandat pod zaštitom UNESCO-a

geopark
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/4
19.09.2011.
u 22:17

U jedinom hrvatskom geoparku nalaze se geološke i pirodne znamenitosti stare više od 16 milijuna godina

VOĆIN - Nakon što je 2007. godine Park prirode Papuk postao članom Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova pod zaštitom UNESCO-a u lipnju ove godine stručna komisija Asocijacije europskih geoparkova ocijenila je četverogodišnji uspjeh Geoparka Papuk temeljem čega je Koordinacija nacionalnih odbora produžila članstvo jedinog hrvatskog geoparka u sastavu Asocijacije koja u 19 zemalja Europe okuplja 48 geoparkova. Geopark Papuk jedini je geopark na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od najmlađih u Europi, a po svojim geološkim znamenitostima i fenomenima, starim više od 16 milijuna godina smatra se i jednim od najočuvanijih rezervata prirode u ovom dijelu Europe.  - Cilj nam je da kroz članstvo u Asocijaciji europskih geoparkova možemo nastupati u projektima kroz koje možemo ostvariti sredstva za edukaciju i rad na infrastrukturi. Na taj način trebali bi uči u stalni program UNESCO-a i osigurati stalno financiranje, što je svakako dugoročni cilj, kaže dr. sc. Ivica Samarđić, ravnatelj Parka prirode Papuk ističući da će Geopark Papuk, kao jedini geopark izvan EU, potpuna prava moći ostvarivati kada Hrvatska postane ravnopravna članica Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije