Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENJE

Geo info centar u Voćinu: Krenite na put 23 milijuna godina unatrag

Foto: Kristijan Toplak
1/3
17.12.2021.
u 15:55

90 milijuna kuna ukupno je vrijedan projekt Geo priče UNESCO geoparka

Osjetiti ozračje u špiljama i jamama, ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna i susresti se s tamošnjim životinjama, kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i upoznati miocenske psine koje su u ono doba obitavale u Panonskom moru – sve se to nudi posjetiteljima Geo info centra Voćin, koji u subotu otvara svoja vrata. Put je to 23 milijuna godina unatrag, uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

Dugi niz godina rada i truda

– Geo info centar u Voćinu izgrađen je u sklopu Projekta Geo priče UNESCO geoparka, koji je vrijedan više od 90 milijuna kuna i jedan je od najvažnijih projekata Parka prirode Papuk, ali i najveći u sustavu zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Od toga, sama investicija u Voćinu iznosi oko 40 milijuna kuna i od njega imamo zaista velika očekivanja kako za sam naš park tako i za lokalnu zajednicu. Zaista nam je u ovome dijelu parka bio neophodan jedan takav centar koji će biti prepoznatljiv i privlačiti goste iz svih krajeva Hrvatske – zadovoljan je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Geo info centar u Voćinu ponudit će priliku da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku.

– Dugi je niz godina truda i rada iza tog jedinstvenog projekta i zaista smo sretni što otvaramo vrata za javnost. Zamišljeno je da obilazak prosječnog posjetitelja traje 45 minuta, a uključuje i gledanje filma u 3D kinu. Zaista su to posebni efekti koji će ostaviti dojam na svakog našeg gosta, prolazio on kroz područje koje se tiče geologije, biologije ili arheologije. Uvjeren sam da će biti impresioniran onime što nudi sami postav, ali jednako tako i multimedija, zadnji krik tehnologije prisutne na tržištu – nadovezuje se Jurenac.

Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz cijelu prošlost do samog početka našeg planeta. Prostire se na više od 800 četvornih metara. Zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u našoj zemlji. Primjerice, u postavu arheologije uz interaktivni ekran moguće je izabrati neko od sedam razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku.

Na postavu biologije u Geo info centru mogu se vidjeti modeli, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je, među ostalim, zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima više od 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Novac iz EU

Osim izgradnje Geo info centra u Voćinu, Park prirode Papuk u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka opremio je i zanimljiv Centar za posjetitelje Kuća Panonskog mora u Velikoj, zajedno s vanjskom učionicom i igraonicom. Rekonstruirana je i pristupna cesta do najposjećenije destinacije – Park šume Jankovac, što je povećalo broj turista. Izgrađen je adrenalinski park u sklopu kamp-odmorišta, nekoliko novih vidikovaca, nabavljeni su brdski i električni bicikli te turistički autobus... Pridonijelo je to u pozicioniranju Parka prirode Papuk kao najposjećenije kontinentalne destinacije na istoku Hrvatske i jednog od najposjećenijih zaštićenih područja.

Ukupna vrijednost projekta Geo priče je 90,090.587 kuna. Od toga 65,652.402 kune bespovratna su EU sredstva. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni je partner Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske
županije.

>> VIDEO Meteorolog otkrio kolika je vjerojatnost da na Božić padne snijeg

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije