Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak njemačkog političara

Genscher je bio velik političar koji je promijenio političku arhitekturu Europe

Former German Foreign Minister, Hans-Dietrich Genscher, attends an election campaign event for the Lower Saxony state parliamentary elections on 20 January 2013 in downtown Hanover, Germany, 18 January 2013. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/Pixsell
02.04.2016.
u 14:20

Jedan od posljednjih državnika starog kova, Hans-Dietrich Genscher preminuo je u 89. godini od zatajenja srca u svome domu u mjestu pokraj Bonna

Hans-Dietrich Genscher, njemački političar koji je, uz Helmuta Kohla, na leđima iznio međunarodno priznanje Hrvatske i među prvima prepoznao zločinački karakter režima Slobodana Miloševića, preminuo je jučer u 89. godini od zatajenja srca u svom domu pokraj Bonna. U godinama Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države lik tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova i jednog od posljednjih državnika starog kova bio je toliko sveprisutan i omiljen među Hrvatima da je ušao u svakodnevni život pa je, kao kuriozum, po njemu nazvan i model Mercedesa.

Genscher je rođen 21. ožujka 1927. u Reideburgu u blizini Leipziga. Politikom se počeo baviti 1946. u stranci Slobodnih demokrata, no karijera mu je doživjela uzlet nakon što se 1952. preselio u Zapadnu Njemačku te pristupio liberalnom FDP-u (Slobodna demokratska stranka). Na poziciji ministra vanjskih poslova bio je rekordno dugo – od 1974. do 1992., uz “pauzu” od dva tjedna, vodeći FDP u koalicije i sa socijaldemokratima Willyja Brandta i Helmuta Schmidta, ali i demokršćanima Helmuta Kohla. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća s te je pozicije odigrao iznimnu ulogu u osudi režima Slobodana Miloševićeva, kojega je jedini put sreo u Beogradu u lipnju 1991. – Bilo mi je posve jasno, taj čovjek želi Veliku Srbiju – kazao je Genscher.

O angažmanu oko Hrvatske govorio je za Večernji Genscherov kolega, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. Presudan trenutak zbio se u noći na 17. prosinca 1991. kad su u Luksemburgu ministri vanjskih poslova raspravljali treba li priznati Hrvatsku, čemu su se protivili Britanci i Francuzi.

– Jedina država koja je razumjela Hrvatsku bila je Sveta Stolica. Doduše, bilo je političara koji su nas podržavali, poput Austrijanca Aloisa Mocka ili Margaret Thatcher koja mi je na čaju u svom domu rekla: “Da sam tad bila na vlasti, odmah bih bombardirala Miloševića.” I tako do kolovoza 1991. kad je Njemačka shvatila zločinačku bit Miloševićeva režima – kaže Granić. Genscher na terenu, a Kohl telefonom, “navalili” su na francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa i britanskog premijera Johna Majora, a razgovori su vođeni “bez rukavica”. – Prvo su slomili Francuze, a onda Britance, a pomagali su im Belgijanci i Danci – kazao je Granić. Detalje o toj noći, dodao je, ispričao mu je Genscher sedam godina poslije, u pivnici u Zagrebu. – Genscher je bio velik europski političar koji je uvelike promijenio političku arhitekturu Europe i Njemačke – kazao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

>> Preminuo Hans-Dietrich Genscher, najdugovječniji i cijenjeni njemački političar

Komentara 21

1T
10.travanj
17:57 02.04.2016.

Danke Deutschland !

PA
patria
16:45 02.04.2016.

Hvala Vam gospodine Genscheru iako ste pored osobnog stava djelovali potaknuti i snažnim promicanjem njemačkih nacionalnih interesa za ono hrabro "prerano" međunarodno priznanje Republike Hrvatske, priznanje koje je došlo prerano za sve one koji su željeli teritorijalno amputiranu i prometno-gospodarskii nefunkcionalnu i vojno silom JNA slomljenu Hrvatsku koja bi ostala u okviru nekakve nakaradne kvazijugoslavenske države preuređene na način koji bi agresivnoj Srbiji i Srbima osigurao teritorijalnu, etničku, gospodarsku i političku dominaciju, a ostalim narodima nudio alternativu između fizičkog nestanka i postupnog posrbljavanja. Ono što ste tada značili i napravili za Republiku Hrvatsku i hrvatski narod nikada ne smije biti zaboravljeno. Počivali u miru Božjem.

NO
Norway
19:00 02.04.2016.

Velikosrpsko-cetnicki komentatori ne propustaju bas niti jednu priliku da nas podsjete na svoju neciviliziranost,prostakluk i agresiju.Jedina misao vodilja vam je bila 90-tih "zatuc ko kera kraj tarabe" sve nesrpsko stanovnistvo,razoriti i unistiti sve hrvatsko,nametnuti svoju istinu pod svaku cijenu.Narod pamti sve zlo koje ste nam ucinili i hvala vam sto nas kontinuirano podsjecate protiv cega smo se borili i zasto smo svi branili svoj dom od velikosrpske agresije i Milosevica.Izranjavana Republika Hrvatska brani svoje pravo na mir i dostojanstvo.Gospodin Gencher je bio drzavnik i politicar kojeg ce generacije pamtiti po dobru koje je ucinio za Hrvatsku.Oprastamo se od prijatelja, a vi svoje cetnikovanje i zuc prolijevajte po Seseljevim mitinzima gdje vam je i mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije