Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni projekti

Generi 6 milijuna eura za istraživanje novog lijeka

istraživanje
Žarko Bašić/Pixsell
27.12.2011.
u 09:30

U tijeku klinička ispitivanja lijeka za liječenje prijeloma i defekata kostiju

Farmaceutska tvrtka Genera od Europske komisije za znanost dobila je šest milijuna eura za razvoj svojega novog lijeka Osteogrow. Kako navode iz Genere, nekadašnje Plivine Veterine, projekt se odnosi na financiranje druge faze kliničkih ispitivanja Osteogrowa – lijeka za liječenje akutnih prijeloma i defekata kostiju.

Zaštićen patentom

Riječ je o zajedničkom projektu Genera Istraživanja i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su otkrili i patentom zaštitili lijek. Klinička ispitivanja provest će se u suradnji sa 11 partnerskih institucija iz Švedske, Češke, Austrije, BiH, Engleske i Njemačke.

Projekt Osteogrow obuhvaća klinička ispitivanja novog lijeka za liječenje akutnih prijeloma i defekata kostiju te je prvi znanstveni projekt koji će biti koordiniran samostalno iz Hrvatske.

Projekt se ubraja u kategoriju sedmog okvirnog europskog programa (FP7) za financiranje istraživanja i tehnološkog razvoja, koji pokriva gotovo sve znanstvene discipline. Iz Genere nije bilo moguće dobiti procjene kada bi se lijek mogao naći na tržištu te kakav bi poslovni domet mogao ostvariti.

Genera, odnosno Veterina – čiji simbol VERN-R-A tvrtka još ima na Zagrebačkoj burzi – ove je godine napravila veliko restrukturiranje u kojem su gotovo sve tvrtke iz grupe spojene s maticom. Kao razlog za to navedeni su loši financijski rezultati i mogućnost uštede.

Naime, nakon velikih očekivanja nakon izdvajanja Veterine iz Plive i neočekivano uspješno provedene inicijalne javne ponude dionica (IPO) u drugoj polovici 2007. godine, ta se tvrtka i nije pokazala kao ulagački Eldorado. Naime, poslovni rezultati nisu bili sjajni, a u protekle četiri godine tvrtka, koja je kasnije promijenila ime u Genera, nije nijednom isplatila dividendu. Za prvih je devet ovogodišnjih mjeseci Genera, u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića, objavila prihod 96 milijuna kuna i dobit 4,8 milijuna.

Oživjela burza

Objava subvencije Europske unije za Generin novi lijek je pokrenuo trgovinu dionicom ove tvrtke na Zagrebačkoj burzi. Iako po skromnoj cijeni, i u malom opsegu, dionicom Genere se u petak trgovalo po cijeni od 55 kuna,  što je bio rast od oko 2,2 posto.

Treba podsjetiti da je nominalna cijena ove dionice, po kojoj se prodavala u IPO-u, bila 100 kuna. No zadnjih godina cijena se nije ni približila tom iznosu.

Komentara 10

AN
ankicascreiber
12:20 27.12.2011.

u kojem mi kretenskom svijetu zivimo! Ljudi su dobili od EU novce da bi razvili novi lijek, novu vrhunsku tehnologiju, koja moze pokazati da Hrvatska nije zatucana zaostala balkanska rupa. Novinar nije napisao ni osnovne podatke o kakvoj tehnologiji se radi, i o kojim ljudima. Pise se da neki tamo glupan Hanzekovic posjeduje dionice i kakvo je stanje medu spekulantskim kretenima na trzistu dionica. Tako ti je to kada seljaku das vrhunsku tehnologiju on ostane seljak na nivou svercera koji prodaju stvari po trznici.

AN
ankicascreiber
12:23 27.12.2011.

gilgameš da moraju probati lijek na zivotinjama, jer ne mogu eksperimentirati na tebi. netko mora nesto i konkretno raditi da bi ti imao svoje zdravlje. ako si takva dobrica, podi u staracke domove i vidi pod kakvim uvijetima zive nemocni,, bolesni i stari, i pomozi im.

Avatar gilgameš
gilgameš
09:59 27.12.2011.

Nije li to onaj lijek zbog kojeg su se biglovima (vrsta pasa) lomile kosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije