Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Generalni štrajk u Španjolskoj zbog vladinih mjera štednje

Španjolska (1)
Reuters/Pixsell
29.03.2012.
u 07:32

Španjolska je država s najvećom stopom nezaposlenosti u Europskoj uniji

Španjolski radnici stupili su danas u generalni štrajk kako bi prosvjedovali protiv reformi kojima španjolska vlada želi smanjiti nezaposlenost. Štrajk je počeo noćnim prosvjednim šetnjama, a štrajk će utjecati i na javni prijevoz u Španjolskoj.

Štrajk se prema riječima sindikalnih vođa održava dan uoči donošenja najavljenih vladinih mjera, a trebao bi pokazati koliki je broj građana spreman izaći na ulice i suprotstaviti se najavljenim rezanjima radničkih prava.

Španjolska je država s najvećom stopom nezaposlenosti u Europskoj uniji i pod velikim je pritiskom izvana da sreže proračunski deficit i stavi javne financije pod kontrolu. S druge strane pod snažnim je kritikama radnika koji u predloženim mjerama vide pogodovanje poslodavcima i krupnom kapitalu na štetu radničkih prava.

Novim mjerama predviđeno je smanjenje otpremnine sa 45 na 33 dana po godini rada u tvrtki, predviđa se mogućnost otpuštanja radnika ako tvrtka ima smanjenje prihoda bez obzira na to posluje li s profitom ili ne, a otkaz će radnici moći dobiti i zbog izostanka s posla pa čak i ako je ono opravdano.

Predviđa se i ukidanje sudskog nadzora kolektivnih otpuštanja. 

Prva okupljanja počela su već noćas diljem Španjolske, a u pojedinim mjestima došlo je i do sukoba s policijom.

Komentara 8

Avatar flegmatik
flegmatik
08:39 29.03.2012.

Sve te prosvjednike otpremiti u Sjevernu Koreju ili na Kubu - pa ne nek\' uzivaju u blagodatima socijalne drzave.

LA
Lavica7
10:21 29.03.2012.

Proleteri svih zemalja, ujedinite se! Oni koji su za kapitalizam nek odu u Ameriku, makar tamo nema sirotinje, beskucnika, satorasa... i proletera.

Avatar bakunjin
bakunjin
10:15 29.03.2012.

prošli put je počelo u španjolskoj, možda i ovaj put počne u španjolskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije