Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
životni intervju: Branko Caratan

'Generali JNA pritiskali su mene i Račana da se vratimo na Kongres SKJ, poludjeli su kad smo ih odbili'

21.01.2024.
u 14:30

Ugledni politolog, bivši dekan Fakulteta političkih znanosti i diplomat bio je svjedok raspada Jugoslavije iz prvih redova, a u intervjuu se prisjeća detalja povlačenja hrvatske delegacije s Kongresa SKJ, pritisaka generala JNA, prvih izbora

Komentara 34

Avatar jeremija1
jeremija1
14:45 21.01.2024.

Ma znam ja, najzaslužnij za samostalnu Hrvatsku su SDP, Račan i ti. Evo, pitajte Klasića i Jakovinu, oni budu potvrdili !

EZ
ezer
15:29 21.01.2024.

Koliko se sjećam toga vremena i događaja, praktični Slovenci su već ujutro otkazali hotel jer su odlučili napustiti Kongres nakon svih onih događaja koji su se događali prethodnih dana. Miloševiću je bilo najvažnije da Kongres ne napuste i Hrvati jer ako ostanu Hrvati Jugoslavija postoji. Kako je rukovodstvo Slovenije i Hrvatske imalo mnoge zajedničke stavove oko rješavanja problema jugoslovenske krize ništa čudno za napuštanje partijskog kongresa i organiziranja prvih višestranačkih izbora nakon drugog svjetskog rata. Nakon svega krenula je beogradska medijska hajka na dvije zapadne republike. Bio je to partijski pokušaj kako zadržati vlast pod svaku cijenu u svim republikama iako je bilo sasvim jasno kako je to nemoguće napraviti mirnim putem.

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
14:59 21.01.2024.

Politička biografija druga Caratana: Kako sam s Račanom stvorio slobodnu Hrvatsku (uz opstrukciju Tuđmana i HDZ-a). Autori: Jakovina, Jugovina i Klasić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije