Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak suđenja

General Lucić: Vojska nije imala potrebu nešto skrivati na Kornatu

lucic
Foto: Reuters
1/3
13.12.2011.
u 11:14

– U helikopteru nije bilo ni jedno ubojito sredstvo niti fosfor i nema šanse da se to prevozilo – svjedočio je bivši načelnik stožera HV-a

Nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Svjedočio je Mladen Plavčić iz šibenske pomorske policije koji je svjedočio o noćnoj potrazi za nestalim vatrogascem koji je pronađen stotinjak metara dalje od ostalih stradalih vatrogasaca.
– Svi stradali vatrogasci bili su u istom zgrčenom položaju i molim vas da o tome ne govorim jer mi je to jako stresno – rekao je Mladen Plavčić.

Policajac Berislav Kutija dobio je dojavu oko 16.30 sati kobnog dana da brodom radi gašenja požara krene na Kornat, a da ima stradalih dojavljeno mu je oko 19.15.
– Kad smo došli na Kornat, ukrcali smo četvoricu stradalih vatrogasaca. Bili su izgoreni. Visjeli su im komadi kože, a jedan od ozlijeđenih vatrogasaca rekao mi je da ima najmanje pet mrtvih – svjedočio je Kutija dodajući da nikako nije uspijevao dobiti informaciju tko koordinira akcijom spašavanja.

Svjedočio je i general Josip Lucić koji je za tragediju čuo od generala Stojkovića. – Prva informacija bila je da uz vatrogasce možda ima stradalih civila i turista. U pretrazi terena angažirane su i vojne osobe jer je trebalo pretražiti cijeli otok zbog mogućeg većeg broja stradalih i to je bila jedina zadaća vojske. Vojska nije imala potrebu nešto skrivati i nije bilo nikakve zlouporabe vojske na Kornatu. U helikopteru nije bilo ni jedno ubojito sredstvo niti fosfor i nema šanse da se to prevozilo – svjedočio je bivši načelnik stožera HV-a Josip Lucić i dodao da na Kornatu od 1991. godine nije bilo borbenih djelovanja vojske ni vojnih vježbi.

Nije mu poznato da su na prostoru Kornata pronađeni bilo kakvih vojni projektili.

Na upit obitelji stradalih što je vojska radila na Kornatu kobnog dana od 15 do 18 sati, Josip Lucić rekao je da nema spoznaje o tome. Iz obitelji stradalih vatrogasca prigovorili su da, iako su predali zahtjeve, ne mogu doći do niza osoba iz MORH-a koje bi mogle svjedočiti o kornatskoj tragediji, a general Lucić odgovorio je da nikome nije zabranio davanje iskaza.

Komentara 26

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:44 13.12.2011.

Prvo, zašto su helikopteri vozili upravo u vrijeme nakon tragedije vojne glavešine po tko zna kakvim janjetinama u zaleđu i po otocima, umjesto ranjenika. Drugo, kako su helikopteri dovezli toliko vojske (i po čijem naređenju i s kojoj zadaćom) a a nisu doveli liječnike, medicinsko osoblje a odveli blagovremeno ranjene vatrogasce. Ispitati treba pilote i posadu, osobe na kontrolnim tornjevima, osobe u centrima obavješćivanja. Sve one za koje se ustanovi da u ovolikoj tragediji lažu istražnim organima prema zakonu zatvoriti i osuditi kao primjer da se na sudu ne smije lagati u svojstvu svjedoka. Ako si okrivljen govori što hoćeš, kao svjedok trebaš govoriti samo istinu. Ovo je toliko mutna tragedija da do neba vapi za pravdom!

DU
Deleted user
11:53 13.12.2011.

Bio sam osobno na poprištu tragedije na Kornatu prije nekoliko godina i mogu prenijeti dojmove o tome da je izuzetno teško kretati se po strmini, stalno treba klackarati ravnotežu s jedne velike gromade na drugu, a bridovi su izuzetno oštri. Dakle, u puku sve puno teorija urote i fosfornih, napalm i sl. uzroka za tragediju. U biti, treba se zapitati što su tamo vatrogasci radili ili mogli napraviti s 800 L vode koja im kasnije dopremljena preko kruške ovješene o helikopter. Prevedeno, to je 40 punjenja leđnih brentača ili 80 kanti vode!? Kad vidite na licu mjesta da se radi o vrlo velikom otoku i da su prve kuće 1-2 km zračne linije, dolje uz obalu, a da je vod vatrogasaca imao tako nedostatnu količinu vode - nameće se sam po sebi zaključak da su ostali na vrhu otoka, okruženog dolje plamenim jezicima i marendavali. Uostalom, pilot Canadaira svjedoči da je probao nekoliko puta i da je bez uspjeha, te da požar ide kao metak.On pak \"saspe\" u jednom naletu 6 m3 vode, zar ne? Sve kasnije je samo neorganiziranost i nastavak niza krivih procjena. Oni, jadnici koji su živi izgorjeli, nisu imali dostatno vode ni sebe zaštititi...

PR
Protivcenzure
11:40 13.12.2011.

zašto jeste onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije