Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojni kabinet

General Kašpar nakon 20 godina napušta Ured predsjednika RH

'07.04.2009., Zagreb - Svecanost povodom pristupanja Hrvatske u NATO odrzana je u HNK-u. Svecanosti je nazocio cijeli drzavni vrh i drugi uglednici iz javnog i politickog zivota. Kresimir Kaspar. Phot
'Marko Prpic/Vecernji list'
03.01.2013.
u 18:50

Predsjednik će bivšeg pročelnika vjerojatno uskoro umiroviti, a za nasljednika imenovao je brigadira Ivicu Kindera

Odlukom predsjednika Ive Josipovića Pantovčak je sa zadnjim danom prošle godine, nakon punih 15 godina, dobio novog pročelnika Vojnog kabineta.

Tuđmanov pobočnik

Josipović je, naime, razriješio časnika s najdužim stažem na istoj dužnosti u Hrvatskoj, general-bojnika Krešimira Kašpara koji je vodio Vojni kabinet punih 15 godina, a još je pet godina prije toga bio pobočnik tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu. Predsjednik Josipović tako je napokon okončao kontroverznu situaciju u kojoj se produljivanjem Kašparova mandata na Pantovčaku godinama kršio Zakon o službi u Oružanim snagama. Prema tom zakonu djelatna vojna osoba može biti upućena na dužnost u drugo tijelo državne vlasti na rok od četiri godine najviše dva puta, s time da između dva mandata moraju proći najmanje dvije godine. Kašpar je u Uredu predsjednika bez prekida proveo punih 20 godina.

U tom razdoblju nije se nigdje posebno isticao i nije, za razliku od nekih drugih generala Oružanih snaga, punio novinske stupce raznim ispadima ili sumnjivim, nevojničkim ponašanjem. U sličnoj je situaciji kršenja zakona i dugogodišnji pobočnik predsjednika RH pukovnik Vlado Čulina koji je 1997. naslijedio Kašpara na toj dužnosti, što znači da je u Uredu predsjednika punih 15 godina.

Ništa od špekulacija

O Kašparovu odlasku s Pantovčaka u kuloarima se pričalo već dvije-tri godine, a očekuje se da će ga predsjednik uskoro i umiroviti.

Proteklih godina dosta se špekuliralo i o tome tko će ga zamijeniti pa se kao najizglednijeg kandidata spominjalo i generala Slavena Zdilara, no izbor je ipak pao na brigadira Ivicu Kindera. Relativno nepoznat široj javnosti, niz godina proveo je u Upravi za personalne poslove Glavnog stožera kao zamjenik načelnika te od kolovoza 2011. godine kao načelnik uprave.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
19:33 03.01.2013.

jedan polovan mig-21 i sto generala cudna zemlja....skroz

ŠO
Šokac1
19:33 03.01.2013.

Gosp. general Kašpar je apsolutni vojnik i gospodin i zaslužio je časni otpust iz Hrvatskih oružanih snaga. Sječam ga se kao mladog, naočitog časnika koji je, kao pobočnik predsjednika i vrkovnika Tuđmana pridonosio dostojnom dojmu hrvatskoga državnog poglavara. Gosp. generale, hvala Vam i sretno!

MA
malamlak
19:08 03.01.2013.

Kaj je ovaj fosil budo još uvijek u uredu predsjednika, zašto njega drug Josipoivć ne umirovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije