Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNI SPUST General teško stradao na skijanju u Italiji

General Gordan Čačić preminuo od zadobivenih ozljeda

20.12.2008.
u 20:25

General-bojnik Gordan Čačić, državni tajnik u MORH-u koji je prekjučer teško ozlijeđen u sudaru s talijanskim skijašem na skijalištu u talijanskoj Cortini d’Ampezzo, jučer je proglašen mrtvim, potvrdili su nam u Ministarstvu obrane.

MORH: Državni tajnik Gordan Čačić u kritičnom zdravstvenom stanju

Nije se probudio
Dežurni liječnik na odjelu za intenzivno liječenje i reanimaciju bolnice St. Martino u Bellunu oko 16.30 sati potvrdio je da “ima promjena u zdravstvenom stanju u odnosu na prethodni dan” odbijajući komentirati nagađanja o kliničkoj smrti generala, a Čačićevi kolege i prijatelji s kojima je provodio zimski odmor potreseno su priznali da im je jako teško. Nakon što je objavljeno da je Čačić preminuo, talijanski ministar obrane Ignazio La Russa jučer im je prvi javno izrazio sućut.

U petak navečer, nešto prije ponoći, Čačića su u bolnici posjetili supruga Vesna i predstavnici Ministarstva obrane predvođeni ravnateljem uprave za obrambenu politiku Pjerom Šimunovićem, no on je već tada bio bez svijesti, na aparatima za održavanje života.

Čačić je u komu, doznajemo, pao nakon što je prevezen u bolnicu. Rezultat je to teške ozljede glave, odnosno krvarenja između moždanih ovojnica koje je izazvao silovit sudar na skijaškoj stazi.

Osim brzine i snage udarca, jedan od glavnih razloga za težinu ozljede jest to što je talijanski skijaš koji se sudario s njim na glavi imao zaštitnu kacigu, a Čačić je nije imao. Prema izjavama očevidaca, odmah nakon udarca počelo mu je krvariti iz nosa i usta te je bio u nesvijesti. No, u bolnici San Martino u obližnjem Bellunu, u koju je odmah prevezen helikopterom, rekli su nam da je pri dolasku bio pri svijesti. Nakon dolaska u bolnicu operiran je i smješten na odjel intenzivne njege. Karabinjeri koji su prvi došli na mjesto sudara Čačića i talijanskog skijaša nisu htjeli kazati hoće li protiv Talijana biti podnesena prijava.

Čačić je svoj ratni put započeo kao dragovoljac u Osijeku. Ondje je pri oslobađanju Bijele vojarne koju su okupirali srpski vojnici teško stradao. U oslobađanju Bijele vojarne tada je poginulo više od 20 ljudi.

Čačić je imenovan državnim tajnikom u srpnju ove godine, nakon što je smijenjen s mjesta ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na kojemu je bio od 2002. godine. Dužnost šefa VSOA-e nije trebala biti njegova posljednja vojna dužnost, nagađalo se da će biti postavljen za zamjenika načelnika Glavnog stožera.

No, nakon što ga je predsjednik Stjepan Mesić prozvao kao odgovornog zato što nije dobio izvješće o sudjelovanju haaškog optuženika i umirovljenog generala Mladena Markača u lovu s hrvatskim generalima i predstavnicima vojno-diplomatskog zbora 15. i 16. prosinca 2007. godine, počelo se nagađati da neće napredovati unutar vojnog sustava.

Cijela afera pojavila se u javnosti nakon što je, također zbog lova s Markačem, ostavku podnio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Ključni svjedok
No, iza Čačićeve smjene, priča se u vojnim kuloarima, zapravo stoji borba za pozicije među visokim časnicima.

To bi u svakom slučaju objasnilo zašto je predsjednik samo njega prozvao zbog toga jer nije poslao izvješće o lovu, a pred novinarima je branio načelnika Glavnog stožera generala zbora Josipa Lucića koji je i sudjelovao u lovu s još nekoliko hrvatskih generala.

General je trebao biti i ključni svjedok u slučaju Branimira Glavaša.


Oprema nije luksuz, može spasiti život

Skijaška kaciga vjerojatno bi hrvatskoga generala Gordana Čačića spasila težih ozljeda, no ona nije obavezna oprema rekreativnim skijašima, ni u Cortini d’Ampezzu, a niti u drugim svjetskim skijaškim centrima. Osim, naravno, kad su u pitanju sportska natjecanja, odnosno utrke na kojima su skijaši uvijek u opasnosti od mogućeg pada i težih ozljeda, pogotovo u brzim disciplinama. – To je, prije svega, individualna odluka pojedinca. Ljudi sami procijene, ovisno o iskustvu i kvaliteti skijanja, treba li im kaciga ili ne. No, sve više rekreativaca ipak kupuje kacige zbog sigurnosti. Iako nisu obavezne, svejedno bih ih preporučio. Pogotovo onima koji tek uče skijati – rekao je Vedran Pavlek, direktor hrvatske skijaške reprezentacije. No, na svjetskim skijalištima najviše rekreativaca ipak ne nosi kacigu. (ir)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije