Naslovnica Vijesti Hrvatska

General-bojnik Dragutin Repinc – staloženi vođa vojske

Novi je zapovjednik najveće grane OS-a miran, potpuna suprotnost svom boksački nabijenom prethodniku Kruljcu
13. srpnja 2011. u 12:00 20 komentara 548 prikaza
\'repinc1_pxl_unu_120711\'
Foto: Ured predsjednika RH

Hrvatska kopnena vojska iznenada je ostala bez svog višegodišnjeg zapovjednika, u petak uhićenog generala Mladena Kruljca, a s obzirom na to da je riječ o najvećoj i najvažnijoj grani Oružanih snaga, čije djelovanje čak ni u mirnodopskim uvjetima ne smije biti dovedeno u pitanje, trebalo je što prije imenovati njegova nasljednika. Iako se s postavljanjem visokih časnika često oteže, ponekad iz političkih razloga, ovaj put tome nije bilo tako.

Neviđena brzina

Neviđenom brzinom načelnik Glavnog stožera, ministar obrane i predsjednik RH dogovorili su se o novom kandidatu – general-bojniku Dragutinu Repincu – u manje od 24 sata. Takva brzina podjednako govori o ozbiljnosti situacije u KoV-u nakon što je zapovjednik Kopnene vojske odveden u istražni zatvor zbog sumnje u malverzacije zemljištem, ali i o kvaliteti njegova nasljednika, jednog od najškolovanijih časnika u Oružanim snagama.

Repinc je miran i staložen čovjek, predan časnik, više profesorskog nego vojničkog izgleda, potpuna suprotnost svom prethodniku, boksački nabijenom generalu-bećaru čije su ekscese godinama pratili mediji. Unatoč akademskom izgledu, novi je zapovjednik KoV-a profesionalni vojnik od “malih nogu”. Rođen je u Zagrebu 1959. godine, 1978. završio je Vojnu gimnaziju, a 1982. Vojnu akademiju kopnene vojske – smjer inženjerija. Do početka Domovinskog rata radio je u Inženjerijskom školskom centru u Karlovcu, gdje je obnašao razne zapovjedne i nastavničke dužnosti te je u tom razdoblju završio tečajeve za zapovjednika voda, satnije i bojne u inženjeriji.

U Hrvatskoj vojsci aktivan je od rujna 1991. Tri godine poslije završio je Zapovjedno-stožernu školu OS RH kao najbolji polaznik u naraštaju, a 1996./1997. bio je prvi hrvatski polaznik američke ZSŠ u Fort Leavenworthu, koju je završio s odličnim uspjehom.

Instruktor MPRI-ja

Jednu od najvažnijih dužnosti obnašao je uoči Oluje, kada je bio nastavnik za izobrazbu stožernih časnika u sklopu programa MPRI-DTAP. MPRI je tvrtka koju su osnovali umirovljeni američki visoki časnici, koji su u sklopu Programa pomoći u demokratskoj tranziciji (DTAP) mentorirali hrvatske časnike uoči oslobodilačke operacije. Njihova je pomoć u obuci hrvatskih časnika koji su izveli završne operacije Domovinskog rata, kažu stručnjaci, bila od velikog značenja.

Prijelomni trenutak njegove vojne karijere nakon rata, a tada je postao i poznatiji široj javnosti zbog napisa u medijima, nastupio je 2005. godine kada je izabran za šefa najstarije UN-ove mirovne misije, one u Indiji i Pakistanu. Iako je u drugim misijama UN-a na čelu civil, a vojni zapovjednik na čelu je vojnog dijela misije, u Indiji i Pakistanu vojni zapovjednik je ujedno i šef cijele misije.

To je do danas ostala najviša dužnost koju je neki hrvatski časnik obnašao u misijama UN-a te je bila veliko priznanje i Repincu, koji je nedugo prije toga završio tečaj za najviše dužnosti u misijama UN-a, ali i za Hrvatsku. Da je dobro odradio posao, potvrdili su iz UN-a imenovavši ga u drugi jednogodišnji mandat, dok je ponuđeni treći mandat pristojno odbio.

Na mjesto zapovjednika KoV-a, u čijem je sastavu oko 13.000 vojnika, Repinc dolazi u osjetljivom trenutku jer su i časnici iz Zapovjedništva, ali i vojnici, raspoređeni u dvije brigade, Kruljcu prilično odani i nije tajna da se mnogi ne slažu s njegovim uhićenjem. Osim odmaka od Kruljčeva naslijeđa, novog zapovjednika čeka i velik posao završnog ustrojavanja Kopnene vojske kakvu bi trebala imati svaka članica NATO-a. U tom će pogledu Repinc, zapravo, trebati provesti u djelo ono što je kao načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru posljednjih godina planirao. Prema prihvaćenim dokumentima, Hrvatska bi trebala u svakom trenutku imati osam posto kopnenih snaga u međunarodnim misijama, a 40 posto snaga bi trebalo biti obučeno i spremno za upućivanje u misije kroz vremenske rotacije. Hrvatska vojska još nije postigla tu spremnost, pa će trebati poraditi na njoj.

Motivacija za misije

Dijelom će trebati poraditi i na motivaciji ljudi, pogotovo kad se u vojnim kuloarima može čuti da je kod nekih sudionika u misijama došlo do “zamora materijala”, pa više ne žele ići u misije, od kojih je najbrojnija ona u Afganistanu, u kojoj sudjeluje više od 300 vojnika. Kod drugih se, pak, stvara otpor zbog sve veće opasnosti kojoj su naši vojnici u misiji ISAF izloženi.

Poznavatelji prilika u obrambenom sustavu kažu da je Repinc sposoban za takav posao, potporu predsjednika RH, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera ima, ali ipak mu neće biti lako.

Problem mu može predstavljati i to što za Domovinskog rata nije zapovijedao postrojbama na prvoj crti bojišnice, zbog čega može imati problema u nametanju autoriteta kod visokih časnika koji su se kalili po bojištima od Vukovara do Dubrovnika. S druge strane, nije poznato ni da je u sukobu s nekim od generala unutar sustava niti ga prate afere, što mu može olakšati posao te da ga prihvate suradnici i vojnici.

Ako je suditi po dobro obavljenom poslu u Kašmiru, može se zaključiti da se snalazi u škakljivim situacijama, a bez sumnje će mu iskustvo u mirenju Indijaca i Pakistanaca, tijekom kojega je morao paziti na svaku riječ, dobro doći u svakodnevnom poslu.

Piše i prevodi vojne priručnike s

Piše i prevodi vojne priručnike s engleskog

General Dragutin Repinc nastavnik je u Ratnoj školi Oružanih snaga RH “Ban Josip Jelačić” od njena osnutka, a vanjski je suradnik Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” od 1999. godine.

Autor je više vojnih priručnika (Pravilo o vojnim vježbama u Oružanim snagama RH), a s engleskog jezika preveo je nekoliko knjiga vojne tematike (Upravljanje obukom, Borbeno usredotočena obuka, Operacije).

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • @rea:

    CV kakav se očekuje od profesionalca na čelu KoV. Uz nadu da je pravi čovjek na pravom mjestu, sve najbolje u radu.

  • -obrisani-:

    hrvatska vojska ima više generala nego čitavi NATO

  • marinkomarinko:

    general-razbojnik i lignja--super