Naslovnica Vijesti Hrvatska

General bivše JNA Vladimir Trifunović traži novo suđenje

Prije 22 godine pravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora zbog pogibije šest i ranjavanja 37 ljudi. Stjepan Adanić pozvan je za svjedoka
09. travnja 2013. u 19:15 0 komentara 1488 prikaza
sud, sudnica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Bivši general JNA i zapovjednik varaždinskog korpusa Vladimir Trifunović 22 godine nakon pravomoćne sudske presude podnio je sudu zahtjev kojim traži novo suđenje u vezi s optužbama za ratni zločin počinjen u Varaždinu u jesen 1991. godine. U to vrijeme u obrani grada i okolnih mjesta poginulo je šest branitelja te je ranjeno 37 osoba zbog čega je u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora. Presudu je kasnije potvrdio i Vrhovni sud RH.

Zahtjev za obnovu postupka kod mnogih Varaždinaca, posebno sudionika dana varaždinskog rata i onih koji su preko nišana prisilili generala Trifunovića i njegove oficire na predaju, izazvao je veliko čuđenje. Na sud je za svjedoka pozvan i ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić.

– Iznenađen sam da se 22 godine nakon pravomoćne sudske presude traži obnova postupka. Pozvan sam za svjedoka i dolazim na sud i govorit ću samo istinu. Ona govori da su Varaždinci mjesecima živjeli u strahu, a imali smo i ljudskih žrtava te mnogo ozlijeđenih. Sve to ne ide u prilog Trifunoviću i njegovim oficirima koji su govorili da će Varaždin sravniti sa zemljom – rekao je Stjepan Adanić.

Igor Pavlic, glasnogovornik suda, potvrđuje da je sud primio zahtjev za obnovu postupka i da će se provesti izvidi. Odluku o tome hoće li biti novog suđenja sudsko vijeće donijet će nakon saslušanja svjedoka.

>>General Vlado Trifunović će pravdu potražiti i u Hrvatskoj

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.