Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na današnji dan prije 12 godina uhićen je Ante Gotovina

General Ante Gotovina uhićen je na Kanarskim otocima 7. prosinca 2005. godine
07. prosinca 2017. u 15:33 36 komentara 939 prikaza
ante gotovina doček
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu podigao je 2001. optužnicu protiv Ante Gotovine, optužujući ga za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine.

Pet godina slobode Gotovina: Gospodar sam svog vremena i samo običan ribar

Gotovina je odbio primiti optužnicu te je od podizanja optužnice do uhićenja bio u bijegu na nepoznatom prebivalištu. Nakon višegodišnjeg skrivanja, uhićen je na Kanarskim otocima u Španjolskoj prije točno 12 godina, 7. prosinca 2005. godine.

Suđenje Anti Gotovini počelo je 11. ožujka 2008. godine na Haškom sudu, a sudilo se i Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su da se ne osjećaju krivima. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora.

Dana 16. studenog 2012. general Gotovina je drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

ante gotovina doček
1 / 14
kotromanović i gotovina Ante Kotromanović: Milanović je rekao: Pali avion, ideš po generale... Generali nazočili promociji fotomonografije Specijalna policija u Domovinskom ratu 5. obljetnica presude Gotovina ima poruku za mlade: 'Dobro je otići u svijet i vidjeti kako je drugdje, ali...' 5 GODINA SLOBODE General Mladen Markač: Gotovina i ja zadnji smo osjetili tu slast slobode
 • Avatar ja_Kamocemo_ja
  ja_Kamocemo_ja:

  mi Hrvati sa Domovnicom cemo im morati suditi zbog ratnog profiterstva, mi Hrvati cemo morati provjeriti kako su u ratu stekli svoju multimilijunsku imovinu, kako su stekli milijunske iznose na racunima, kako su od siromašnih ili prosjecnih gradjana ove zemlje, ... prikaži još!emlje, ušli u krug najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, pa cak i na Balkanu................... E to objašnjenje nam ti vaši „heroji“ duguju u svakom slucaju, bez obzira hoce li ih svijet osuditi ili ne...........

 • nogogaz:

  Hmmm i taj pokvareni haški sud ga oprostia! Di je pravda bože! A našeg praljka nisu!

 • NV:

  Deset godina zbog kriminala robijao u francuskoj a kod nas postao general??? Tu nešto debelo ne štima.