Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Generacija X upravlja svijetom, a Y-i postaju novi pokretači

Djeca vezana uz tehnološke napravice sredovječnog susjeda bez interneta smatraju kromanjonskim primjerkom
12. kolovoza 2012. u 21:00 14 komentara 4261 prikaza
generacija x
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

“Imaju poremećen sustav vrijednosti”, kažu jedni, a prozvani uzvraćaju: “Informatički su nepismeni!” Različita znanstvena dostignuća i nove tehnologije, društveno-politička zbivanja i trendovi nose promjene u načinu života i razmišljanja pa se nerijetko pripadnici različitih generacija međusobno osjećaju kao da su s dva različita planeta.

Epidemija popustljivog odgoja

Tako danas imamo učenike koji tuku i vrijeđaju nastavnike, što ne mogu pojmiti oni 30-ak godina stariji od njih, mlade sa stotinama virtualnih prijatelja od kojih se s mnogima pri stvarnom susretu i ne pozdravljaju, djecu toliko vezanu za sofisticirane tehnološke napravice da sredovječnog susjeda koji ne koristi internet smatraju kromanjonskim primjerkom. Uz globalizaciju, znatno se ubrzala smjena starog i novog, pa se javlja i sve više razlika među generacijama. One koje trenutačno zajedno dijele životni prostor, od osoba u poznijim godinama života pa do male djece, popularno se imenuje na osnovi okvirnih vremenskih razdoblja, pa tako od 2. svjetskog rata naovamo imamo babyboomerse, kasnije generaciju X, zatim Y te najnoviju, Z generaciju ili Iphone generaciju.

– Generacija Z je ovisna o tehnološkim i informatičkim dostignućima. Oni međusobno najbolje komuniciraju putem interneta, njihove su igračke mobiteli i računala. Žele sve brzo i traže “prečace” jer za postizanje ciljeva na konvencionalan način nemaju vremena. Ne zamaraju se nepotrebnim podacima, odbacuju tradicionalni način razmišljanja, a vrijednosni im sustav počiva na novcu i uspjehu. Tko to nema, autsajder je. Roditelje doživljavaju kao polugu za postizanje uspjeha, a ako procijene da su roditelji manje uspješni u društvu ili bez novca, prestaju biti njihovi uzori – opisuje psihologinja prof. Ivana Sabol. Uz stalnu ogradu da ne treba generalizirati i da u svakoj grupi ima i ekstremnih i dobrih primjera, ipak se kod mlađih generacija uočava odumiranje socijalnih vještina.

– Primjećuje se narcisoidnost kod mlađih generacija, što je rezultat izmijenjenog odgojnog stila. Epidemija popustljivog odgoja, posebice izražena u Americi, zagovarala je razvijanje samopoštovanja pod svaku cijenu. Autoritarni stav zamijenilo je stavljanje potreba pojedinca ispred potreba drugih. Mantra “ti si važan” i izostanak pretjeranog razmišljanja o drugima, u kombinaciji s velikom izloženošću medijima, dovelo je do toga da su tzv. pripadnici Y i Z generacije bitno smanjenih socijalnih vještina – objašnjava prof. Tanja Dejanović Šagadin, psihologinja iz Psihološkog centra Tesa. Što se tiče ponašanja na tržištu rada, svaka generacija ima svoje posebnosti, načine funkcioniranja i mjesto u poslovnom svijetu.

– Babyboomersi su u ovom trenutku još uvijek u velikim državnim tvrtkama na rukovodećim pozicijama. Navikli su na radnička prava, radno vrijeme “od-do”, jako su direktni, vojnički, korisno je njihovo iskustvo u tradicionalnim, konzervativnim industrijama. To su liječnici, porezni savjetnici, inženjeri, građevinci. Titraju na titulu i na statusne simbole. No nepovratno predaju palicu X-evima, što se vidjelo kod nas i na nedavnoj predaji izvršne vlasti u državi – kaže Mario Gilc, MBA poslovni konzultant koji se bavi problematikom međugeneracijske suradnje.

“Uzmi sada, plati kasnije”

No, za razliku od državnih, rukovodeće pozicije u privatnim tvrtkama sada su gotovo potpuno preuzeli X-evi. U ovom trenutku oni su vodeća generacija, a među njima je “fancy” tko će dulje ostati na poslu. Privatni im je život neuravnotežen. Natjecateljski su raspoloženi, odvajaju posao i hobi, karakteriziraju ih tranzicijske vrijednosti, “uzmi sada, plati kasnije” te su navikli živjeti na kredit. Y-ovci su posve druga kategorija.

– Otvaraju nove tvrtke “ispod radara”, nalaze se u malim industrijama koje još nisu razvijene. To su industrije visoke tehnologije, izrada web shopova na globalnoj razini, tvrtke za on-line marketing ili za izradu raznih aplikacija. Te su tvrtke uspješne na međunarodnom tržištu. Sarkastični su, skeptični i direktniji u poslovnoj komunikaciji. Spajaju posao i hobi. Više teže za slobodom i fleksibilnošću, a vani im to poslodavci dopuštaju, da za vrijeme svog radnog vremena obave neki svoj privatni posao – objašnjava Mario Gilc.

NEKI NOVI KLINCI U manjini su oni koji

NEKI NOVI KLINCI

U manjini su oni koji cijele dane provode pred kompjutorima

Kao pripadnik iGeneracije, kako je još nazivaju, Marin Sinožić (15) se, priznaje, od računala uspješno izliječio.

– Prije sam stalno bio pred kompjutorom, mogu reći da sam bio pravi ovisnik o igricama, ali sam se, srećom, od toga odvikao i sada imam više vremena za ostale stvari. Shvatio sam da trošim previše vremena, premalo je ostajalo za učenje, a želio sam učiti, postizati rezultate – kaže nam ovaj apsolutni odlikaš, kojem su izvrsne ocjene omogućile izravan upis u gimnaziju. Marin o svojoj generaciji, koju stariji uglavnom doživljavaju kao otuđenu, udaljenu od stvarnoga života, ima sasvim drugačije mišljenje.– Nije točno da su toliko zaokupljeni virtualnim svijetom. Imaju vremena za sve, različite interese. Pretežito su zaokupljeni društvenim mrežama, ali su u manjini oni koji su po cijele dane pred računalima – kaže Marin. – Roditelji mi često govore o materijalnim stvarima. O onome što je njima nedostajalo, a nama je danas dostupno. Znaju reći da ne cijenimo ono što imamo. Živjeli su drugačije, ne čudim se – analizira Marin. (eč/VLM)

Y-I POSTAJU NOVI POKRETAČI Mladi ne zna

Y-I POSTAJU NOVI POKRETAČI

Mladi ne znaju živjeti bez laptopa u ruci, googla, gps-a i mobitela

Ona je takozvana Y generacija. Marija Ratković ima 27 godina te je dosadašnjim radom i rezultatima pokazala da pripada uskom krugu mladih i perspektivnih stručnjaka koji su budućnost Hrvatske. Prisjeća se da je prvo računalo dobila s osam godina.

– U to vrijeme, 1993. godine, to je bila velika stvar. Kako bih znala cijeniti dobiveno, računalo je bio dar ne za jedan, nego za tri rođendana. Deset godina poslije, kada sam krenula na Filozofski fakultet i u prvim tjednima nastave prošetala se obližnjim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, ostala sam zaprepaštena zatečenim prizorom. S obje strane hodnika sjedili su studenti, svaki sa svojim laptopom u ruci i nitko ni s kim nije komunicirao. Bila sam u šoku, ali danas su takve situacije svakodnevne. No, ne bih rekla da je to isključivo stvar naše generacije. Mislim da su mlađe generacije puno više pod utjecajem tehnologije. Oni i ne znaju život bez Googlea, GPS-a, mobitela.. Mi smo se uvjerili i živjeli bez svih tih stvarčica i ne bi bio problem biti bez dragocjene tehnologije – zaključuje Ratković. (is/VLM)

TIPIČNI X-OVAC Djeca su realni svijet z

TIPIČNI X-OVAC

Djeca su realni svijet zamijenila virtulanim, bez fizičkog kontakta

Imam brojne karakteristike tipičnog pripadnika X generacije, kaže Ivan Šarar (39), bivši član Leta 3, suosnivač nezavisnog kazališta, organizator festivala Hartera, psiholog i pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke.

– Ja sam zapravo tipično dijete toga doba, odraslo u klubu Palach, koje je tinejdžerske godine provelo u onom zlatnom dobu, recimo to tako, novog vala na zalasku bivše države – kaže Šarar. Njegova je generacija naučila komunicirati u realnom svijetu, za razliku od djece koja žive s Facebookom.

– Čini mi se da su skloni realni svijet posve zamijeniti virtualnim. Oni potpuno miješaju svoje prave i “digitalne” identitete. Teško je prognozirati kakav će biti život tih ljudi, kako će se razvijati jer je iskustvo fizičkog kontakta nenadomjestivo. (eč/VLM)

IZUZETAK KOJI POTVRĐUJE PRAVILA Djeci d

IZUZETAK KOJI POTVRĐUJE PRAVILA

Djeci danas kupe igračke, a mi smo ih morali sami napraviti

Dubravko Mataković, strip-crtač rođen 1959., djetinjstvo je proveo u ulici na tadašnjem rubu Vinkovaca uz današnje naselje Lapovci.

– Ni sam ne znam koliko sam napravio lukova i strijela, pušaka i mačeva. Danas djeci kupe igračku, a mi smo je morali napraviti i zato je moja generacija sigurno maštovitija – kaže Mataković.

– Danas srednjoškolci ne znaju što bi studirali dok ne dođu u Zagreb, a i u moje vrijeme je tako bilo pa sam ja bio nekakav izuzetak. Sve su generacije slične i misle kako su oni bili ozbiljniji od drugih. Ali bili smo blesavi kada je to trebalo biti – kaže Mataković.

– Današnji su mladi u kafićima ili ne znam gdje do 2-3 u jutro, a mi smo išli u grad, na korzo, u kino i kući smo bili do 22 sata – podsjetio je Dubravko Mataković. (mf/VLM)

POGLED STARIJE GENERACIJE Sobicu je bil

POGLED STARIJE GENERACIJE

Sobicu je bila bez struje, a vode smo dobivali dvije kante dnevno

– Danas mladi sve dobivaju na pladnju, a kada sam 1964. u Splitu završila petogodišnju učiteljsku školu, nisam ni sanjala što će me dočekati na prvom radnom mjestu u selu Blizna u trogirskom zaleđu.

A dočekala me je sobica bez struje i vode, sigurna plaća i budući suprug iako to tada nisam znala – kroza smijeh se prisjeća 67-godišnja Zadranka Marija Balašćak, rođena Bračanka, čije žive i radoznale oči odaju osobu vedrog i avanturističkog duha.

– Živjeli smo u školskim stanovima, do trgovine pješačili nekoliko kilometara preko brda, a vode smo dobivali dnevno samo dvije kante – kaže i odmah dodaje da se ni na selu nisu odrekli svojih gradskih navika. Ploče su slušali na gramofonu na baterije, u kino odlazili u Benkovac, po makadamu na mopedu jer autobusa u selu nije bilo. U Zadar su došli 1984. i tek tada doživjeli šok. Sve je bilo drukčije, od djece u školi do života u neboderu na sedmom katu. (al/VLM)

LOKALNI IZBORI
Analitičarka o Splitu: HDZ je činio neshvatljive pogreške, sada je jasno zašto se od Puljka odbijaju afere
PROMO
Ariel Aqua Powder Oxy Extra Hygiene: Podržava uspjeh svaki dan
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar flegmatik
  flegmatik:

  Babyboomers-i su prodali generaciju X koja se, po inerciji, jos nekako drzi na pozicijama. Generacije Y i Z potpuno su socijalno i mentalno devastirane i nemaju nikakve sanse "vladati svijetom". Svijetom ce vladati, kao sto je uvijek i bilo, onaj ... prikaži još!aj koji drzi proizvodnju u rukama, a to su Kinezi.

 • -obrisani-:

  Svijetom ce vladati, kao sto je uvijek i bilo, onaj koji drzi proizvodnju u rukama, a to su Kinezi. Krivo prijatelju 1 Oni koji imaju tehnologiju 1 Kinezi su samo jeftina radna snaga !

 • mala ulica:

  Dali je Y generacija ona kojoj se ozada iznad bermuda vidi Y?