Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 godina nakon rata

Gdje su nestali znaju počinitelji zločina i to je najveći problem

Zid boli
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
05.06.2015.
u 20:26


Na zajedničkoj listi Hrvatske i Srbije traži se 1606 nestalih osoba

S dvodnevnog sastanka u Beogradu stiže vijest na koju se čekalo dva desetljeća: državna povjerenstva za nestale osobe Hrvatske i Srbije usuglasila su popis na kojem se nalaze imena 1606 ljudi koje se još uvijek smatra nestalima bez obzira na nacionalnost. No, predsjednici srbijanskog povjerenstva Veljko Odalović i hrvatskog Ivan Grujić objasnili su da je riječ o ljudima koji su živjeli na području Hrvatske.

Identificirano 85 posto

"Neki od njih bili su državljani Hrvatske, a neki su prijavljeni kao nestali tek kada su se njihove obitelji doselile kao izbjeglice u Srbiju, zbog čega je bilo teško usuglasiti popise nestalih", objasnio je Veljko Odalović.

Srbija i Hrvatska će, kako je rečeno, intenzivirati suradnju u rješavanju problema nestalih u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, a neophodno je ubrzati i proces ekshumacija i identificiranja posmrtnih ostataka žrtava na teritoriju obje države.

Predsjednik hrvatskoga državnog povjerenstva za zatočene i nestale Ivan Grujić iznio je podatak da je u Hrvatskoj identificirano 85 posto posmrtnih ostataka te ponovio da popis nije napravljen prema nacionalnoj osnovi, nego prema vremenskom periodu, pa je u Hrvatskoj za razdoblje 1991.-1992. godine identificirano 938 nestalih, a tijekom 1995. godine još 668 nestalih osoba.

No, Grujić je također upozorio da od oko 5000 ekshumiranih posmrtnih ostataka, 800 nije identificirano jer nema poklapanja DNK zapisa s uzorcima iz baze podataka u Hrvatskoj. Stoga, Hrvatska traži od Srbije "da prikupi što više informacija o potencijalnim premještenim masovnim grobnicama u Slavoniji", a još uvijek sporna točka je i vraćanje dokumentacije iz vukovarske bolnice.

Pretražiti i groblja

Šef srbijanske komisije Odalović izjavio je da kad je riječ o zločinima na području bivše Jugoslavije – bez obzira govori li se o Hrvatskoj, BiH ili Kosovu – najviše informacija o nestalima imaju upravo oni koji su i najodgovorniji za zločine. Stoga je apelirao na sve koji imaju bilo kakvu informaciju o nestalima da je dostave.

"Mi ćemo pokušati ekshumirati što više poznatih grobnica te nastaviti tražiti informacije u više gradova, s naglaskom na grobljima. No, ono što nas zabrinjava i što nam smeta u ovom procesu jest što najviše informacija imaju počinitelji zločina", kazao je Odalović.

Hrvatski i srbijanski kolega usuglašeni su popis ocijenili "živim" jer se svako malo mogu pojaviti dodatne informacije kojima bi se dopunio. Državna povjerenstva dogovorila su novi sastanak za šest mjeseci, dok će informacije u međuvremenu razmjenjivati radna tijela.

>>Hrvatska i Srbija usuglasile popis nestalih: Traga se za 1606 osoba

>>U Slunju ekshumirani posmrtni ostaci 18 osoba

Komentara 5

DU
Deleted user
22:56 05.06.2015.

Postaviti pitanja profesionalnom Srbinu Pupovcu, ortodoksnim četnicima Džakuli i Stanimiroviću... i odgovori su u.

Avatar blederhund
blederhund
21:55 05.06.2015.

....i kapetane ...oni još bolje znaju....jedan nam stiže skoro...treba njega pitati....

MU
Mućanin
09:34 06.06.2015.

Admine, nabijem te na kolac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije