Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požurite s plaćanjem!

Gazprom Ukrajini: Ne platite li dug, dobit ćete nula kubika plina!

Plin cijevi plinovod
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.05.2014.
u 11:25

Šef ruskoga plinskog diva poslao jasnu poruku Ukrajincima, koji dosad nisu platili 2,55 milijardi eura za prirodni plin. Imaju rok za plaćanje do 3.6., u protivnom će im isporuka novih količina biti obustavljena

Ruska državna tvrtka Gazprom obavijestila je da bi mogla zaustaviti dotok prirodnoga plina Ukrajini do 3. lipnja, ako ta država unaprijed ne plati dogovorenu opskrbu.

Na to je Gazprom, prema riječima direktora Alekseja Millera, prisiljen zbog golemih ukrajinskih dugovanja.

- Ako do navedenog roka plin neće biti plaćen, Ukrajinci će u lipnju dobiti nula kubika plina - kazao je Miller ruskoj agenciji Interfax, a prenosi BBC. Ukrajinci Rusiji nisu još platili čak 2,55 milijardi eura plina, a ruska se strana nada da bi se to moglo pokriti iz pomoći koju Ukrajina dobiva od MMF-a. No, Kijev to odbija učiniti iz protesta što je Moskva gotovo udvostručila cijenu plina kojeg šalje na zapad.

- Čim Rusija snizi cijenu na prijašnjih 268 dolara za 1000 kubika do kraja godine, odmah ćemo sanirati dug - reče ukrajinski ministar financija Oleksandar Šlapak.

Rusi, tj. Gazprom sad plin svojim susjedima prodaje za 485,5 dolara za 1000 kubika, što je, poznato je, najveća svota za neke europske potrošače.

>>Ruski plin trese Europsku uniju – Južnog toka neće biti?

>>Imamo problem, Ukrajina ne može EU jamčiti punu opskrbu plinom

Komentara 23

Avatar EI Indio
EI Indio
13:20 13.05.2014.

Hoćete na na zapad . Tamo nema na veresiju koplatiš toliko dobiješ . Na zapadu nema prijatelji. Dok ste bili prijatelji sa Rusima imali ste popust, pošto ne želite da budete prijatelji nego samo partneri onda plaćajte punu cenu. Kolikojte punu cenu. Koliko novaca toliko muzike

ST
Stipeprof
13:27 13.05.2014.

Ukrajinci žele zapadnu tržišnu ekonomiju. Pa zašto onda odbijaju plaćati plin po tržišnoj cijeni?

Avatar superhik74
superhik74
15:48 13.05.2014.

To je jako cudno, sto bi bilo isto kao da Njemacka kaze : Ne platite li Mercedes kojeg ste "kupili" prosli mjesec slijedeci mjesec vam vise necemo isporuciti novu posiljku Mercedesa. Pa tko je vidio trositi plin, naftu, struju ilii bilo sto bez placanja. Samo Ukrajinski mudrijasi misle da mogu pljuvati po Rusiji i lizati straznjicu Amerima a da ce im Rusi i dalje davati plin besplatno. Neka im Ameri isporuce besplatan plin pa da vidimo koliko ce to "prijateljstvo" trajati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije