Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svađa
Povratak na članak

Gavrilo Princip opet zavadio Srbe s Austrijom i Njemačkom

Emir Kusturica najavljuje dokumentarni film o Sarajevskom atentatu, dajući svoj prilog već rasplamsalim pokušajima Beograda da se slika atentata promijeni

Komentari 28

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:57 09.01.2014.

Gavrilo Princip bio je beogradski srednjoškolac rođen u Bosni i Hercegovinu. Vrbovan je u terorističku skupinu koja je u organizaciji srpske obavještajne službe (organizatori koji su uvježbali skupinu strijeljani su tijekom rata na Solunskom frontu nakon namještenog procesa od stranee srpskog dvora) uvježbavala ekipa srpskih oficira, a od Apisa osobno i naoružana pištoljima i bombama. Organizacija Mlada Bosna nije bila povezana sa srpskom obavještajnom službom već je nastojala se izboriti za kulturološko i nacionalno osvješćivanje na tragovima marksizma i ruskog anarhizma. Izolirana teroristička skupina koja je članstvom bila unutar Mlade Bosne ali ne i na tragu njezinih ciljheva, je znala da političko ubojstvo takvog tipa je povijesno prihvaćena činjenica i da to nije dovoljno za radikalizaciju i izazivanje sukoba s Austro-Ugarskom i mogući rat i proširenje Srbije. Stoga je glavni cilj bilo ubojstvo trudne Ferdinandove supruge, što je konačno i dovelo do diplomatskog skandala, zaoštravanja odnosa i rata. Dakle, ubojstva političkih čelnika nisu bila neobična. Ali ubojstvo mlade trudnice, supruge nadvojvode Ferdinanda, nije nikako moglo biti podvedeno pod politički rizik vladajućih već isključivo pod tertorizam i daje posebno gnjusnu sliku učinjenog zločina. Odvratna je ta hladnokrvnost u srpsakoj obavještajnoj službi koja je bila pod kontrolom budućeg kralja Aleksandra, inače nasljednog duševnog bolesnika po majčinoj strani i skupine velikosrpskih nacionalista i kolonijalista koji su ostrašćeni uspjesima u balkanskim ratovima rješenje za daljnju velikosrpsku ekspanziju tražili i u izazivanju sukoba putem ubijanja mlade trudnice. I da bude sve jasno, nije poginula od slučajnog metka već od pucnja iz neposredne blizine, ravno u trudnicu. Kakav god bio "veliki" cilj, teroristička skupina djelovala je poput talibana danas u Volgogradu (Staljingradu), žrtvujući sebe, svoju vjeru, odgoj, osramotivši kulturu svog napaćenog naroda ubijajući potpuno nevine žene i nerođenu djecu a sve za ciljeve velikosrpske dvorske klike.

VL
DU
Deleted user
13:38 09.01.2014.

Srbi veličaju teroriste , to je njihov stil !

VL
KA
kafka
12:09 09.01.2014.

Sada će i ostatak Europe vidjeti kako se komšije ponašaju. Mogli bi uskoro i Bibliji revidirati. Npr. na početku bijahu samo oni ...

VL
OO
oooo
13:08 09.01.2014.

U udžbenicima povijesti u bivšoj državi, Sarajevski atentat je bio prikazivan, kao zajednička borba jugoslavenskih naroda protiv "tuđinskih vladara". Ali u stvari je to bio prvi teroristički napad velikosrpske organizacije, čiji je cilj bio da se razbije granica na Drini,, koja je tada dijelia Austrougarsku i Srbiju, i da se tako Srbi iz Srbije ujedine sa braćom u BiH i Hrvatskoj. I to zapravo 100 godina kasnije traje i danas. Republika Srpska je samo nastavak te 100-godišnje borbe pokušaja Srba da se Srbija proširi na Zapad i da se ukine granica na Drini, koja i danas dijeli Srbiju i BiH (iako samo formalno). Taj atentat danas svjetski mediji, 100 godina poslije označavaju kao "katastrofu svih katastrofa", koja je naposlijetku uzrokovala i 2. svjetski rat. Tako je pisao bečki list "die Presse", što je naedvno prenio Večernjak. Poniženje koje su Francuzi i Britanci nanijeli Njemcima, nakon 1. svjetskog rata, je kasnije iznjedrilo Hitlera i nacizam. U povijesnim udžbenicima bivše države prešućena je prava istina o sarajevskom atentatu, koja je prikazana u njemačkim i austrijskim dokumentarnim filmovima i knjigama. Ma kakva "borba jugoslavenskih narida" protov "tamnice naroda" Austrougarske.... to je bio obični teroristički napad u ciju stvaranja velike srbije. Kada je Franz Ferdinand sa suprugom i pratnjom došao u Sarajevo, na ulicama su ga podzravili mnogi oduševljeni građani, mahom Bošnjaci. Nakon strahovitih pokolja srpske vojske protiv muslimanskog pučanstva Sandžaka u balkanskim ratovima 1912-13, nakon čega je puno muslimana pobjeglo u Tursku, Bošnjaci su se bojali Srba i u Austro-Ugarskoj su vidjeli zaštitu. Kada je Princip ustrijelio Franza Ferndinada i suprugu, okupljeni muslimanski građani su skočili na Principa i počeli ga tući bez milosti. Ubili bi ga na mjestu, da nisu priskočili austrijski policajci iz prinčeve pratnje, koji su htjeli Principa živog da bi mu se moglo suditi. Nakon toga, bijesni muslimani su išli po sarajevskim ulicama i razbijali i uništavali dućane i obrtničke radionice srpskih vlasnika... to je istina o sarajevskom atentatu.. kada je 1992. započela srpska agresija na BiH i opsada Sarajeva, u Sarajevu su odmah uklonili spomen-ploču Principu, ukinuli ime njegovog mosta i ulice i ukinuli su imena svih ulica, koje su se zvale po srpskim ličnostima iz 1. ili iz. 2. svj. rata.

VL
GU
Guderian
14:33 09.01.2014.

Hoče li ih Njemačka i Austrija opet napasti :)

VL
XA
xaron
19:44 09.01.2014.

Opet ovaj Marokanac na slici .

VL
FO
Folirant
17:38 09.01.2014.

Mlada bosna je bila sastavljena od sva tri naroda u bosni.Zao mi je zene i bebe ako je u 46- oj bila trudna ali realno gledano Ferdinand nije ubijen u BEČU već u Sarajevu i to što je Gavrilo ubijo je čisti slučaj jer da on nije ubio ubio bi ga Mehmed ili ovaj treći hrvat a ime mu neznam.

VL
MA
Marsal
17:17 10.01.2014.

Vidis kako covjek uci dok je ziv.:))) Mos mislit.Zamisli ti glupost,Gavrilo Princip predstavljen kao iskljucivi krivac za WW1 i onda kada sile Atlante gube WW1 i budu ponizene od strane Engleza i Francuza,eeee onda naravno krecu u WW2 da bi bi se osvetile.Eheheheee,strasno. @ oooo sjedi jedan,i to zakljucen za kraj godine.Vidimo se na popravnom.

VL
ZA
zagabria1
16:15 28.06.2014.

Činjenica jest da su tada bile u igri mnoge suportostavljene silnice koje su imale neke koristi od tog atentata. Ali to ne umanjuje golu činjenicu da su Crna Ruka i Princip imali kao cilj da okupiraju BiH i pripoje je Srbiji. Na dlaku isto kao i devedesetih. To znači da usproks okolnostima, srpska uloga u tom događaju je vrlo negativna.

VL
JO
joso87
12:33 09.01.2014.

@NenadNikolicZagreb Kao povjesničar, želio bih dodati nešto o Sofijinoj trudnoći. To je podatak o kojem se i dan-danas raspravlja i nema jasno potvrđenih izvora o njegovoj točnosti. Sofija je 1914. imala 46 godina i nije nemoguće da je bila trudna,, ali to je malo vjerojatno. To ne umanjuje čin G. Principa, koji se karakterizira kao terorizam, premada je on na suđenju tvrdio da je njegv cilj bio ubiti nadvojvodu i da žali zbog Sofijine smrti.

VL
MI
milemile
12:51 09.01.2014.

poltroni i guzolizci su bili i ostali na istom za njih vazi (neka nas ebe cijeli svijet samo da srbima bude lose) Gavrilo je izvrsio atentat na okupatora u svojoj avliji i na svom kucnom pragu

VL
LI
ličkavučina
11:39 09.01.2014.

Tko je zvao austrijance u Bosnu a Ferdinada u Sarajevo ? Nitko. E pa prošli su kao i svi koji su se htjeli zahebavatiii sa Bosnom. Jer na njoj su polomila zube največa carstva i Otomansko i Austrougarsko. Ne znam. Ne znam kako joj to uspijeva ali činjenica da ona takva kakav je, jadna, bjedna i nikakav opstaje a oni su nestali. Mislim da bi svi koji se opet trljaju o nju to trebali imati na pameti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.