Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požari

Gaseći požar na Braču pao "air traktor", pilot je živ i zdrav

požar u grebaštici (1)
Foto: Hrvoje Jelavić
1/6
Autori: sv, , luc, mvi/VLM
25.06.2011.
u 10:02

Šibenski vatrogasci još ne kontroliraju požarište koje je, neslužbeno se doznaje, zapaljeno varnicom iz aparata za varenje kojiim je rukovao neoprezni muškarac

Gaseći požar na deponiju smeća između Bola i Sumartina na Braču oko 16 sati kod Gornjeg Humca pao je „air traktor“. Pilot je živ i spašen. Dobro se osjeća i nije teže ozlijeđen, kako nam je rekao Ivan Jakšić – Žile, zapovjednik bračkih vatrogasaca.

- Čim su vatrogasci izvukli pilota, zajedno s nama uključio se u spašavanje letjelice. Hvala Bogu, na njemu nisam primjetio nikakve teže ozljede, a čini mi se da ni avion nije previše oštećen – ocijenio je Jakšić. Pilot je ipak, hitno prebačen na medicinski pregled. Što je uzrok pada air traktora točno će se znati nakon očevida.

Očevici tvrde da je letio prenisko i drže da je to razlog zbog kojega je pao. Na mjesto događaja očekuje se dolazak istražitelja za zrakolovne nesreće i policije koja će obaviti očevid. Požar koji je buknuo ujutro prije 9 sati na deponiju smeća bio je lokaliziran tijekom jutra. Međutim, uslijed pojačanog vjetra došlo je do njegovog obnavljanja te su oko 11.10 sati upućena dva „air traktora“.

Vatra je zahvatila šumu i makiju, a u gašenju sudjeluje 15 vatrogasaca DVD Pućišća i Selca s pet vozila. Na požarište su, kako izvještavaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, upućena i dva kanadera i helikopter koja pomažu pri gašenju. Dva i pol sata kasnije požar je lokaliziran, a prema prvim procjenama izgorilo je dva i pol hektara makije i borove šume.

Oko 13.15 sati uslijed pojačanog vjetra došlo je do obnavljanja požara otvorenog prostora na otoku Braču, predio između Bola i Sumartina, koji je lokaliziran oko 11.10 sati te su upućena 2 Air Tractora

I dok su se vatrogasci borili s požarom na Braču planulo je u blizini Šibenika. Oko 10.45 sati vatra je zapalilo se oko 80 hektara trave, niskog raslinja i borove šume kod Grebaštice. Požar gori u smjeru sela u Primoštenu Burnjem. Plamen je prvotno zamijećen kod groblja u Grebaštici, kod zaseoka Šaškovi, odakle se radi snažnog vjetra počeo širiti prema primoštenskom zaleđu. U jednom trenutku su bile ugrožene i kuće, a dosad je izgorjelo više desetaka hektara niskog raslinja, ali i maslinika i vinograda.

- Situacija je dosta teška. Borimo se s vatrom, pokušavamo je staviti pod kontrolu. Zasad je prošla opasnost za kuće, ali jaka bura nam pravi velike probleme. Trenutačno požar gasi 80 vatrogasaca, a gase ga i tri kanadera i dva air-tractora - kaže Darko Dukić, zapovjednik VZ šibensko-kninske.

Neslužbeno se doznaje da je požar najvjerojatnije biknuo zbog varnica iz aparata za varenje kojim je u svojem dvorištu rukovao jedan neoprezni muškarac.

Inače, suho raslinje, visoke temperature i olujna bura su najgori uvjeti za gašenje požara, pa je teško predvidjeti koliko će potrajati gašenje, odnosno lokaliziranje vatre, kažu vatrogasci. Prije nekoliko godina je nedaleko od današnjeg požarišta u katastrofalnom požaru izgorjela jedna od najljepših borovih šuma na Mediteranu, ona na brdu Jelinjak.

Posljednje informacije govore da u Sućuraju na Hvaru gori oko 100 hektara borove šume. Vatrogasno operativno središte je u subotu u 18.45 sati zaprimilo dojavu o požaru otvorenog prostora na području Uvale Mlaske kod mjesta Sućuraj, otok Hvar. Tri kanadera i jedan air traktor koji su pomagali zemaljskim vatrogasnim snagama prestali su s radom zbog mraka. Gašenje je i dalje u tijeku.Sudjeluju županijske sezonske snage, JP Split, DVD Podstrana, Omiš, Dugi Rat, Zadvarje, Lovreć, Zagvozd, Makarska, Vrgorac, Drvenik, Dugopolje, Klis, Kranjic, Muć, Hvar, Jelsa, Starigrad i Sućuraj sa ukupno 78 vatrogasaca i 24 vozila. Upućene su i dodatne snage Splitsko-dalmatinske županije i pripadnici državnih intervencijskih postrojbi Split, Zadar i Šibenik.

Komentara 14

KR
krilnik2
20:01 25.06.2011.

Aparat za varenje zove se lonac, u loncu se pripremaju variva!

MO
moviedude
20:58 25.06.2011.

Ako hoćete gledati najnovije filmove online posjetite www.moje-kino.netai.net ! Ne treba ništa platiti, niti se registrirati... :) Filmovi su doslovno novi, tek došli u hrvatsku! Aha da, i imaju TITLOVE (na hrvatskom :P) www.moje-kino.netai.net - odlična stranica!

DU
Deleted user
19:34 25.06.2011.

VARNICOM...aparata za VARENJE?!!! Pa jesmo li mi u Srbiji? Iskrom i iz aparata za zavarivanje, nepismeni glupane s netranzicirane kom politologije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije