Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gari Kasparov kao izborni predmet uvodi šah u koprivničke škole

30. kolovoza 2016. u 08:30 5 komentara 944 prikaza
Gari Kasparov
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u povijesti, odlučio je poduprijeti ambiciozan projekt u Koprivnici. S predstavnicima sedam šahovskih klubova iz Koprivničko-križevačke županije, s Hrvatskim šahovskim savezom te s v. d. koprivničkog gradonačelnika Mišelom Jakšićem potpisao je deklaraciju o osnivanju Šahovske akademije s krajnjim ciljem da se šah uvede u koprivničke škole kao izborni predmet.

– San je svakog šahovskog kluba u svijetu da mu dođe Kasparov. Presretni smo što je prepoznao našu tradiciju, naš sustavni pristup podučavanju šaha te što će putem svoje zaklade poduprijeti razvoj akademije – rekao je Hrvoje Matijević iz ŠK Podravka, koji je bio posljednji kadetski prvak bivše države, a na SP-u u Brazilu 1991. bio je prvi sportaš koji je nastupao pod hrvatskom zastavom. Nakon što je završio šahovsku karijeru, Kasparov se posvetio s jedne strane politici, a s druge popularizaciji šaha. Ideja potekla iz Koprivnice zato se uklapa u njegovu misiju.

– Važno je da djeca i mladi ljudi igraju šah jer on ih uči ispravnom zaključivanju i donošenju odluka. On im pomaže da uče na ispravan način, a ne da školsko gradivo svladavaju učenjem napamet – rekao je legendarni šahist prigodom potpisivanja deklaracije.

28.12.2015., Zagreb - Proslavljeni ruski sahovski velemajstor, bivsi svjetski prvak Gari Kasparov.  Photo: Robert Anic/PIXSELL velemajstor Gari Kasparov: 'S Putinom ne igram šah, jer on igra drugu igru, poker s blefiranjem i lažima...' gari kasparov BIVŠI SVJETSKI PRVAK Gari Kasparov započeo šahovski projekt u Koprivnici

Prema Jakšićevim riječima, Kasparov će na raspolaganje koprivničkim klubovima staviti literaturu i druga pomagala za učenje šaha te će povremeno i sam sudjelovati u treningu mladih šahista što će za njih biti neprocjenjivo iskustvo.

– Usto, ovih dana počinjemo razgovore s ravnateljima škola kako bismo vidjeli po kojemu modelu ponuditi šah kao izborni predmet – najavio je v. d. gradonačelnika.

Nakon potpisivanja deklaracije, Kasparov je na gradskim bedemima, u sklopu Renesansnog festivala, odigrao simultanku na 15 ploča ne izgubivši nijedan meč.

Među njegovim protivnicima našao se i bivši ministar Gordan Maras, koji je uspio izdržati 20 poteza, dok je najviše brige slavnom šahistu zadao najmlađi sudionik, devetogodišnji Koprivničanac Matej Zadro, član ŠK Podravka, koji je izgubio tek u pješačkoj završnici.

>> Princeza festivala Sara Kolak pokazat će kako baca koplje

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • kajinx:

    Hvala Gosp. Kasparov!

  • Deleted user:

    Izvrsno. To je zaista igra koja razvija korisne vještine. Još kada bi bilo više športa i više debatnih klubova u školama.....

  • Sittingbull:

    Gari je dokazani prijatelj Hrvatske.