Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Hrvatska gura ideju o samostalnom fondu za turizam pri EU

turizam
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
16.03.2018.
u 16:45

Inicijativu ministra Cappellija i formalno će za dva tjedna, potpisima na deklaraciju priređenu u Zagrebu, podržati ministrica turizma Bugarske i ministar turizma Malte

Turizam pridonosi deset posto BDP-u Europske unije, osigurava 24 milijuna radnih mjesta u zemljama članicama te niz drugih benefita koji idu uz čak 499,6 milijuna međunarodnih putovanja u EU destinacijama tijekom 2016.

Turizam radi toga zaslužuje bolji institucionalni tretman unutar EU, ravnopravan s dvadesetak drugih resora koji imaju svoju upravu i budžet, stav je hrvatskog Ministarstva turizma, koje već neko vrijeme snažno gura ideju o osnivanju posebne uprave i fonda za turizam pri Europskoj komisiji. Ideja proizišla iz kabineta ministra Garija Cappellija, ima podršku i Pantovčaka i Markova trga, a i izvan granica naše zemlje zasad pada na plodno tlo. Za dva tjedna, kada u Zagreb stižu ministrica turizma Bugarske i ministar turizma Malte, inicijativa će biti i formalizirana. U Ministarstvu turizma je, naime, već pripremljena deklaracija s takvim zahtjevom prema Europskoj Uniji, a uz domaćine na nju će svoj potpis staviti i gosti iz Bugarske i Malte.

- O tome ćemo odmah obavijestiti Brisel, a deklaraciju proslijediti i svim ministrima zaduženim za turizma u ostalim zemljama članicama EU. Sudeći prema neformalnim razgovorima, deklaracija bi mogla dobiti podršku respektabilnog broja članica Europske unije. Radimo sve da se naša inicijativa najkasnije za dva mjeseca nađe na dnevnom redu. Vrijeme nije na našoj strani, ali nastojimo sve obaviti kako ne bi zakasnili s obzirom na to da se na jesen donosi novi sedmogodišnji proračun EU - kazuje glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić. Hrvatska inicijativa same EU članice ne bi opteretila ni na koji način, novac koji se ionako izdvaja samo bi se raspodijelio na drugačiji način, kažu u Ministarstvu turizma, a, prema prvim razgovorima, za takvo su rješenje zainteresirani i turistički predstavnici Njemačke, Italije i Austrije, a uskoro slijede i razgovori s predstavnicima turističke velesile Španjolske.

Inače, iz zajedničke EU blagajne i sada dotiče novac za turističke projekte u zemljama članicama, ali posreduju druga ministarstva, a u Cappellijevom ministarstvu vjeruju da bi sve skupa bilo puno učinkovitije, pa i logičnije. da sredstva za turizam idu izravno turizmu.

Pogledajte i turiste na Zrću:

turizam
1/15
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije