Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba a. Cetina

Galerija Krsto Hegedušić obogaćena s 13 kolaža

petrinja izložba (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/5
03.10.2013.
u 20:58

U darivanje je uključena i Galerija Krsto Hegedušić u Petrinji, u kojoj je večeras otvorena izložba radova iz koncepta Varijacija Eva.

Akademski slikar Anton Cetin (77), profesionalni umjetnik koji godinama živi u Kanadi, za ulazak rodne Hrvatske u EU u 13 godini milenija, odlučio je 13 muzeja i galerija u domovini nagraditi s po 13 svojih kolaža. U darivanje je uključena i Galerija Krsto Hegedušić u Petrinji, u kojoj je večeras otvorena izložba radova iz koncepta Varijacija Eva. Do sada su slične umjetnine već dobili i izložbe pripremili galerije u Zagrebu, Splitu, Čazmi, Rešetarima i Bolu na Braču, te muzeji u Križevcima i Kutini.

– Kako je na slikarstvo Antona Cetina određeni utjecaj imala meksička kulturna baština, oslonio se na činjenicu da je 13 sveti broj temeljen na 13 bogova kiša. Aztecima je tjedan zasnovan na 13 dana, a godina imala 13 mjeseci. I starogrčki bog Zeus bio je 13. u pratnji 12-torice bogova, a i Krist je bio 13. u pratnji 12 apostola-nesvakidašnje zanimljivo objašnjenje broja darovanih grafika opisuje likovna kritičarka Branka Hlevnjak iz Zagreba. Ona je autoru za donaciju predložila galeriju u Petrinji.

Voditelj ovog izložbenog prostora Zvonimir Martinović na vrijednom daru javno je zahvalio hrvatsko-kanadskom slikaru, a još će mu osobno ponoviti internetom. Kolaži iz Varijacija Eva ostat će izloženi do 14. ovog mjeseca, a potom pohraniti u stalni fundus ove galerije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije