Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMAKLO SE ODVJETNIKU

Gaf u sudnici: To su samo Bosanci ne mogu oni biti vjerodostojni

'Karlovac - Na zupanijskom sudu u Karlovcu pocelo sudenje desetorici carinika zbog zlouporabe polozaja i ovlasti.181010 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
18.10.2010.
u 20:27

Iako je ovjeren prolaz njihovih kamiona preko Maljevca, neki vozači tvrdili da nikad nisu vozili u BiH, niti imaju vozačku

– Ljudi moji, pa to su samo Bosanci. Ne možemo njihove dopise smatrati vjerodostojnima poput onih iz uljudnih i uređenih država. Osim toga, optužba ni po čemu nije dokazala gdje je sva ta roba od čak 1000 tona završila i kako je oštećena RH.

Pitam vas ja koja bi to budala bez ikakvih "papira" u svoju trgovinu stavila na prodaju 100.000 litara jestiva ulja iz Austrije - skandalozno je zaključio u završnim riječima Dubravko Čunko, branitelj jednog od optuženih carinika, kada se osvrnuo na dopise Interpola i Carinarnice BiH.

Opisano 75 slučajeva

Nakon tih završnih riječi danas je na Županijskom sudu u Karlovcu okončan proces protiv deset karlovačkih carinika koje se tereti za krivotvorenja i zloporabe položaja i ovlasti na graničnom prijelazu Maljevac prema BiH od srpnja 1998. do rujna 2000. Optužnica koja tereti skupinu na čelu s Bernardom Ivanićem i Davorinom Plavetićem sastavljena je na 23 stranice, a detaljno opisuje čak 75 slučajeva.

U svim tim slučajevima na graničnom prijelazu fiktivno je ovjeravana dokumentacija za robu u kamionima, koja uopće nije izišla iz Hrvatske preko toga prijelaza.

Riječ je o tekstilu, kožnatoj i metalnoj galanteriji, dječjim igračkama, priboru za jelo te raznoj tehničkoj robi ukupno teškoj 1000 tona.

U početku je DORH tvrdio da se tako izbjeglo plaćanje carine i PDV-a od 6,4 milijuna kuna, no temeljem nalaza sudskog vještaka iznos je korigiran na 5,863.646 kuna.

Zastupnica optužbe kao dokaz krivice navela je svjedočenja vozača Gorana Šterka, koji je rekao da nikad nije vozio robu u BiH, Kasima Semanića koji ima samo vozačku dozvolu B kategorije i Janaza Heisingera koji je robu uvijek ostavljao u Karlovcu, a rekao je i da nikad nije vozio preko Maljevca.

– Dokaz krivnji optuženih je i dopis Interpola u Sarajevu u kojem stoji da je od svih provjeravanih kamiona u BiH ušao tek jedan. Osim toga, Carinarnica BiH tvrdi da tvrtke koje se navode u dokumentima nisu uopće bile registrirane za vanjsku trgovinu i nemaju porezni broj – zaključila je Ljubica Fiškuš-Šumonja.

S druge strane, svi branitelji u završnim riječima tvrdili su da krivnja nije ničim dokazana.

Šestorica bili vježbenici

Đorđe Stojaković rekao je da nema niti jednog dokaza da su desetorica carinika radila smišljeno i u dogovoru, pa bez te točke optužbe sve ostalo pada u zastaru.

Odvjetnik Davor Popović rekao je da su čak šestorica okrivljenih u to vrijeme bili vježbenici i nisu bili ovlaštene službene osobe, pa time ni odgovorne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije