Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIBINA

Gabrić: Bez smanjenja broja županija neće biti gospodarskog rasta

tribina
13.03.2014.
u 15:00

HSLS i Nacionalni forum predlažu ukidanje županija i formiranje pet povijesnih regija

– Hrvatskoj treba puno manji broj županija, gradova i općina. Naš je Ustav predvidio da svaka županija ima svoju bolnicu i policijsku upravu, a svega 1,3 milijuna zaposlenih u ovoj zemlji to jednostavno ne može podnijeti. Bez smanjenja broja županija i formiranja većih regija neće biti gospodarskog rasta – rekao je Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma, jutros u Novinarskom domu gdje je skupa sa svojim partnerima iz HSLS-a održao javnu tribinu posvećenu teritorijalnom preustroju države i s time usko povezanoj temi efikasnijeg korištenja novca iz europskih fondova. Osim toga, Gabrić je spomenuo nužnost formiranja Vlade stručnjaka.

HSLS i Nacionalni forum predlažu ukidanje županija i formiranje pet povijesnih regija.

– Pozivam sve relevantne političke stranke na konsenzus za regionalizaciju Hrvatske. Da se jednom zauvijek dogovorimo, da ne kalkuliramo sa “svojim” županijama, svojim načelnicima općina, gradonačelnicima i županima, rodbinom i prijateljima. Prestanimo kalkulirati i bit će nam bolje – rekao je šef HSLS-a Darinko Kosor. Kao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Kosor je napomenuo kako je žalosno da je Grad Zagreb tek nedavno otvorio svoj ured u Bruxellesu te kako Zagreb još nijednu ozbiljnu investiciju nije sufinancirao novcem iz europskih fondova.

– Ja sam eurorealist, ja želim iskoristiti Europsku uniju, kao i ona nas uostalom. Tu prije svega mislim na novac koji nam se nudi iz fondova EU – zaključio je Kosor te najavio da će jedna od njihovih kandidatkinja na izborima za Europski parlament biti Renata Šeperić Petak, članica HSLS-a i konzultantkinja za projekte vezane uz korištenje fondova EU.

Regionalna politika jedna je od najvažnijih politika EU. Na raspolaganju nam je ogroman novac iz fondova EU, ali da bismo povukli ta sredstva, mi se ne smijemo baviti čudima nego zasukati rukave. Formirali smo dvije Statističke regije (Kontinentalna i Jadranska Hrvatska, nap. a.) koje nemaju nikakve veze s pripremom projekata. Primjerice, četiri županije trebaju je dogovoriti o izgradnji spalionice otpada – dogovoriti lokaciju, osigurati novac, registrirati tvrtku, zaposliti ljude... onda sve to moraju potvrditi i županijske Skupštine. Mislite li da je to moguće? Nije, jer sve to koče mali parcijalni interesi lokalnih političara, a Europska komisija neće dozvoliti sufinanciranje spalionice za samo 50.000 stanovnika. Što mi predlažemo? Formiranje pet povijesnih regija jer 20 županija ne stvara nikakvu novu vrijednost – rekla je Renata Šeperić Petak.

>> Gabrić i Kosor žele vladu profesionalaca i Hrvatsku povijesnih regija

Komentara 15

DU
Deleted user
15:07 13.03.2014.

Nikica Gabrić - Pošteni! Laže kad zine. Kaže, niša mu nitko nije pokloni, sve je stekao sam pa vjerujem da je tako i s Ivom Sanaderom - nitko mu ništa nije poklonio (osim pokoju sliku) sve je uzeo sam. Imovinskiski status 1991.: Odjelni liječnik na Sv. Duhu - plaća čisti prosjek- jedva za preživiti, zagrebački podstanar, koji vješto izbjegava miješanje u rat (dezertira). Imovinski status danas: Hvali kreditom od 6.000.000,00 eura što znači da je kao jamstvo morao imati imovinu slične vrijednosti ili je to kod Nikice išlo na lijepe oči. Popšteni Nikice kako si uspio steći to brdo para, koliko si poreza platio i koliki su tvoji prijavljeni prihodi kroz sve ove godine?

NV
novo vriijeme
15:04 13.03.2014.

Ah, ovo je stranka centra, znači tko god pobijedi, lijevi ili desni vi se uklapate. Meni to više liči na stranku foteljaša, ukalapaju se u sve pobjedničke opcije. Koja je to opcija centra u EU parlamentu, nije mi jasno daa postoje stranke takve ideologije u EU.

Avatar guten_tag
guten_tag
14:56 13.03.2014.

Veli neki dan u emisiji "tv 4 r", dr Gabrić: "mene su roditelji odgajali da ne mrzim druge" itd. mene je ta izjava užasnula, jer se iz takvih izjava može zaključiti da su ostale roditelji učili da mrze druge ii da je on ta "zdrava" jedinka u društvu. užasno, to mi je bilo vrlo ružno za čuti. njegov koalicijski partner, pa neki ga "hvale" da kod toliko fakuleta u gradu on jedva završio srednju školu dok drugi ga "trančiraju na tenane" i vele da se mnogo trudio ali nije uspio položiti vozački ispit. Nekako mi ni jedan ni drugi ne ulijevaju povjerenje, prije bi rekao da su oni frakcije aktualnih vlastodržaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije