Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silvije tomašević

Fundamentalizma ima i u Katoličkoj crkvi

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.10.2015.
u 08:15

Oko 200 sinodalnih otaca zasigurno će se sučeliti oko nekih pitanja koja su doktrinarna, odnosno oko toga mogu li se doktrina i milosrđe sučeliti

Kada se uzme jedna riječ iz evanđelja i od nje se stvori ideologija kako bi se poduprlo vlastitu tezu, onda je to fundamentalizam, objasnio je kardinal Walter Kasper, bivši pročelnik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana smatran „progresistom" unutar Katoličke crkve. Upravo je objavljena njegova knjiga „Svjedok milosrđa. Moj put s Franjom" u izdanju kuće Garzanti u kojoj obrađuje neke od tema koje će biti tretirane na XIV. redovnoj biskupskoj sinodi o obitelji od 4. do 25. listopada. Oko 200 sinodalnih otaca zasigurno će se sučeliti oko nekih pitanja koja su doktrinarna, odnosno oko toga mogu li se doktrina i milosrđe sučeliti.

„Milosrđe je temelj evanđelja, to je Isusova doktrina. Suprotstavljati doktrinu i milosrđe je besmisleno. Milosrđe je temeljna doktrina, izvor svih ostalih", objašnjava Kasper i postavlja dva osnovna pitanja: Zašto je Bog postao čovjek? Zašto je išao sve do Križa? Ima onih koji spočitavaju Crkvi kako je posljednjih desetljeća postala previše doktrinalistička i juristička, odnosno previše vezana za doktrinu. Kasper kaže kako doktrina, ako je se spušta odozgo, postaje apstraktna. Potrebno ju je sučeliti sa stvarnošću, a milosrđe računa s konkretnim problemima, čovjekovim ranama i želi iz izliječiti. S druge strane, ima onih koji kažu za doktrinu da je evanđelje.

„Ja takav argument ne razumijem jer milosrđe je evanđelje i svaku stvar treba vidjeti u tom kontekstu", objašnjava Kasper. Isus ne pravda grijeh, već grešnike, a i odrješenje nije automatsko. Kasper ide i korak dalje, objašnjava kako u određenom smislu i u evanđelju može biti fundamentalizma. U evanđelju piše kako je Bog stvorio svijet u šest dana, ali „nitko danas ne misli da je to doslovno tako", kaže Kasper. Evo, to će biti osnovna tema rasprave 200 sinodalnih otaca, odnosno sučeljavaju li se doktrina i milosrđe, je li fundametalistički misliti kako se sve može svrstati pod nauk ili je nauk podložan tumačenju, kao što je podložno tumačenju i trajanje stvaranja svijeta.

>>Svi zidovi padnu prije ili kasnije

>>Ilegalne će migrante neki i kažnjavati

Komentara 4

I9
ivan.994
13:52 04.10.2015.

Milosrđe bez istine nije milosrđe nego izrugivanje milosrđu. Isus je rekao "idi i ne griješi više", jedino takvo milosrđe je ispravno. Ono što nudi Kasper je lažno milosrđe prema kojem treba zaboraviti na istinu i sve podvrgnuti osobnom sudu pojedinaca, čime se gubi sve što je Isus navještao, a Crkva propovijedala stoljećima.

RA
rakikaki
17:07 04.10.2015.

E moj Tomaševiću, pratim te svako malo i ne ide u glavu što ti radiš u Vatikanu?. Zapravo znam, imaš istu ulogu kao i onaj gay svećenik.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:53 04.10.2015.

kakav si ti sef kad ti ima radnika fundamentalista..ahaahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije