Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeh će dobiti zeleno svjetlo pučana za položaj europskoga povjerenika za proširenje usprkos komunističkoj prošlosti

Füle relativizirao rok za dovršenje pregovora s Hrvatskom

Štefan Füle, kandidat za europskoga povjerenika za proširenje
Council of the EU
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
12.01.2010.
u 17:52

Kandidat za europskoga povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle nije želio reći da će Hrvatska ove godine završiti pristupne pregovore s Europskom unijom.

Čeh Štefan Füle dobit će, usprkos svojoj komunističkoj prošlosti, zeleno svjetlo Europske pučke stranke (EPP) za položaj europskoga povjerenika za proširenje i susjedsku politiku, ustvrdio je nakon trosatnog saslušanja u Odboru za vanjske odnose Europskoga parlamenta čelnik EPP-ova stranačkoga kluba Elmar Brok. No, Füleu je ipak zamjerio na izboru u mladosti.

- Nije istina da u to vrijeme u Češkoj komunizam nije bio pitanje izbora. Neki su izabrali da ne budu komunisti i snosili su posljedice – rekao je Brok.

Samo su se dva pitanja upućena Füleu ticala Hrvatske. Britanski euroskeptik Geoffrey van Orden upitao je “kako će zajamčiti da Hrvatska po ulasku u EU ne pogazi obećanja”, na što je Füle uzvratio da pristupni postupak sada sadrži mjerila koja jamče da je zemlja koja ih ispuni spremna za članstvo. Bavarski pučanin Bernd Posselt upitao je hoće li s Hrvatskom ove godine zaključiti pregovore, a Füle je uzvratio da to ovisi samo o Hrvatskoj.

Posselt je u izjavi hrvatskim novinarima rekao da je Füle ovim odgovorom relativizirao odluku Europskoga parlamenta i stav prethodne Europske komisije, te da hrvatski predsjednik i premijerka, zajedno s EP-om, moraju sada inzistirati da se Füle drži toga roka. Zastupnik u Saboru Neven Mimica, koji je nazočio Füleovu saslušanju, kaže da Füleovo relativiziranje neće biti odlučujuće za završetak pregovora.

- Preobrazbama i rješavanjem pitanja suradnje s Haaškim sudom i privatizacije brodogradnje navedeni će rok postati čvrst čak i ako ga Füle ne želi izričito navesti -  istaknuo je Mimica.

Füle je “najoštrije” zanijekao glasine da se zalaže za podjelu BiH.

- Nikakav referendum neće pomoći, BiH ostaje jedna država – naglasio je Füle.

Komentara 14

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:53 12.01.2010.

Vaclav Havel je nedavno u EU parlamentu zamolio stare članice da imaju strpljenja sa članicama novim. I moraju imati strpljenja kad medju njima sjede pripadnici komunističke stranke! Nezamislivo!

MU
Mućanin
19:55 12.01.2010.

To je sigurno bio samo prvi signal o ne završavanje pregovora RH s EU-om. Baš me zanima, koji će razlog opet navesti radi usporavanja pa na kraju i sa ne završavanjem pristupnih pregovora!!!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:51 12.01.2010.

Ovaj čovijek, oportunist, koji je svojevremeno studirao u Moskvi na fakultetu na kom je poznato da se rekrutiraju pripadnici ruskih tajnih službi, je ruska produžena ruka u europskom parlamentu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije