Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U povodu

Füle: Morate nastaviti 
s reformama, posebno 
u gospodarstvu

'EU commissioner for Enlargement and European Neighbourhood Policy Stefan Fule gives a press conference on May 26, 2011 at the EU Headquarters in Brussels, following the confirmation by Serbian author
Reuters/PIXSELL
26.03.2013.
u 08:15

Ulazak Hrvatske u EU snažan je signal susjedima: članstvo u EU je nadohvat ruci dok provodite reforme i obveze.

Europska komisija upravo je dovršila svoju procjenu pristupnih priprema Hrvatske uoči ulaska u EU. Naše izvješće o monitoringu – čiju kopiju donosim sa sobom u Zagreb kako bih ga predstavio hrvatskoj Vladi i hrvatskoj javnosti – dobra je vijest. Hrvatska je još jednom pokazala svoju sposobnost ubrzavanja reformi i ispunjavanja obveza preuzetih na putu prema članstvu u Uniji. Procjena Europske komisije stoga je kristalno čista: Hrvatska će biti spremna za pristupanje Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine.

Naše posljednje izvješće o monitoringu dobra je prilika za analizu najnovijih postignuća Hrvatske i za razmatranje budućih prilika koje će biti stvorene ulaskom u punopravno članstvo Europske unije.

Izvješće se usredotočilo na područja tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti. Sa zadovoljstvom mogu primijetiti da je Hrvatska poduzela sve ključne prioritetne radnje koje su bile nabrojene u našem prethodnom izvješću u listopadu. Poduzela je mjere koje će ponajprije koristiti hrvatskim građanima, i to kroz stvaranje temelja za industriju koja je u većoj mjeri održiva, za učinkovitije pravosuđe te za povećanu transparentnost u javnom djelovanju.

Hrvatska je na pragu Europske unije, ali bilo bi pogrešno počivati na lovorikama i pretpostaviti da je sav posao dovršen. Potrebno je nastaviti napore na područjima kao što je vladavina prava. Zato treba poboljšavati učinkovitost sudova. Pristupanje Europskoj uniji bit će veliki poticaj za svakoga tko koristi prilike koje to pristupanje stvara. To je sada veliki izazov za Hrvatsku i njezine građane. To također otvara nove prilike za putovanja i zapošljavanje izvan Hrvatske. S naše strane, Bruxelles je već otvorio natječaje za zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama EU.

Hrvatsko gospodarstvo prolazi kroz teško razdoblje. Ali ne trebamo zaboraviti da Hrvatska ulazi u EU u vrijeme kad Unija proživljava veliku ekonomsku krizu: Hrvatska može ili pokušati izaći iz te oluje sama ili pridonijeti njezinu rješavanju kroz aktivno sudjelovanje kao zemlja članica EU. Veselim se našem zajedničkom radu na otklanjanju ove krize.

Vaša prva prilika da igrate aktivnu ulogu u daljnjem razvoju projekta Europske unije nastupit će tijekom izbora za Europski parlament 14. travnja. Velik odaziv pokazat će spremnost građana Hrvatske da budu aktivni europski građani koji žele reći svoje mišljenje o pitanjima koja se tiču čitave Europske unije.

Uvjeren sam da će to biti početak jedne nove priče o uspjehu EU. Da bi se to dogodilo, Hrvatska mora nastaviti s reformama, posebno u gospodarstvu. To je jedini način na koji se osigurava nastavak poboljšanja poslovne klime. Na taj način osigurava se i dobra korist od fondova EU prenesenih u Hrvatsku. A osigurava se i rast povjerenja građana i investitora. Sve to će, posljedično, približiti Hrvatsku dvama dugoročnim ciljevima nakon pristupanja EU: ulasku u schengensku zonu i u eurozonu.

Na kraju, predstojeći ulazak u EU tiče se i budućnosti Hrvatske, ali i perspektive cijele regije. Ulazak Hrvatske u EU šalje snažan signal susjednim zemljama koje su još izvan Unije: članstvo u EU je nadohvat ruci sve dok provodite reforme i obveze. U tom smislu, Hrvatska je već počela prenositi svoje iskustvo i znanje drugim zemljama u regiji. Očekujem da se to nastavi. To je put naprijed za Hrvatsku i za čitavu regiju Zapadnog Balkana.

>>Štefan Füle će predstaviti izvješće o monitoringu

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:29 26.03.2013.

Evo što to znači: Postoji laž, velika laž i statistika! Po falšem popisu stanovništva u Vukovaru, gdje evidentno nema više od 20 % pripadnika srpske manjine jer se masovno dolazi autobusima i na glasovanje (uzmi fotoaparat pa snimi te scene kad budu lokalni izbori) - treba destabilizirat cijelu Hrvatsku uvođenjem ćirilice u grad mučenik, koji je razoren najviše u prošlom stoljeću, nakon Staljingrada. To bi bila komesarska vladavina prava - ajmo uvažit netočne rezultate popisa i ajmo se pravit slijepi na autobuse koji će iz Srbije dovodit glasače na lokalne izbore i zabiberit po notama MI Sixera Hrvatskoj, do balčaka.

TV
tiha voda
09:09 26.03.2013.

Nadam se da će pristup Hrvatske u EU još više ubrzati PROMJENE u Hrvatskoj, jer ovakva Hrvatska je još jako daleko od staro-europske demokracije. Često ozbiljno posumnjam da li naši političari razumiju šta je demokracija, usporedimo li demokraciju kako ju vidi Josipović ili Milanović, sve upućuje na to da je to razumijevanje samo malo otišlo naprijed od razumijevanja njihovih očeva, a ta demokracija je neprobavljiva.

OB
-obrisani-
08:19 26.03.2013.

"Potrebno je nastaviti napore na područjima kao što su vladavina prava." Hajdemo HDZ-ovci: što to znači kad je u pitanju provođenje Ustavnog zakona o pravima manjina i uvođenje ćirilice u Vukovaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije