Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Fuchs: Niti jedno dijete neće ostati bez obroka, ali neće svugdje biti moguće da bude topli

Zagreb: Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 100 godina visokoškolskog obrazovanja u području stomatologije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
19.10.2022.
u 13:01

Samo kroz NPOO za vrtiće je osigurano 1,62 milijarde kuna kako bi se do sredine 2026. 90 posto djece dobilo priliku pohađati vrtiće. Kako bi se osigurao taj obuhvat, potrebno je osigurati preko 20 tisuća dodatnih mjesta - poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavili su danas rezultate poziva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova).

Fuchs je na početku konferencije komentirao kritike odgojitelja.  "Oni zamjeraju ono što se odnosi na njihove plaće. Mislim da sam u prezentaciji rekao da je to na razini lokalne samouprave, sukladno tome je kakvih su oni fiskalnih mogućnost", kazao je Fuchs.

"Nama je cilj da sva djeca pohađaju vrtić i zato moramo osigurati te uvjete", napomenuo je.

"Ono što želimo i hoćemo je da do 2027. i 2028. godine prelazak na rad svih škola u jednu smjenu i to bi uključivalo topli obrok. Imamo sredstva koja smo osigurali u NPOO-u. Idemo s osiguravanjem novca po učeniku, a o tome trebaju brinuti lokalna uprava i samouprava. Na ovaj način niti jedno dijete neće ostati bez obroka", ustvrdio je i napomenuo kako neće moći svudje biti moguće da bude topli obrok.

"To bi bilo 10 kuna po učeniku. Suosnivači su slobodni da i dalje sufinanciraju. Moguće je da obroci budu različiti s obzirom od škole pa do županije. Bitno je da će svako dijete imati jedan kvalitetan obrok. Naravno, razgovarat ćemo i s nutricionistima. Sekundarni cilj je da se djecu podučava o prehrani", ispričao je ministar znanosti i obrazovanja.

Na pitanje novinara jesu li prerano izašli u javnost s obzirom na nepoznanice, Fuchs je kazao "vjerujte nam".

Nužna intervencija države

Do sredine 2026. godine u Hrvatskoj bi 90 posto djece u dobi od tri godine trebalo biti uključeno u vrtiće, čime će Hrvatska konačno  povećati stopu sudjelovanja djece u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju koja je trenutno na 79,4 posto obuhvata djece.

Štoviše, upravo danas poslane su obavijesti o odobrenju gradovima, općinama i županijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju i opremanje dječjih vrtića koji su se javili na poziv raspisan krajem travnja 2022. godine. Tako je odlučeno, da će država financirati izgradnju 123 potpuno novih vrtića, dogradnju 98 vrtića, rekonstrukciju i opremanje postojećih 29 vrtića, te adaptaciju i opremanje devet postojećih vrtića. Svi nabrojani objekti, ukupno njih 259 državu će koštati 1,22 mlrd. kuna.

- Iako je financiranje ranog i predškolskog odgoja u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne samouprave pokazala se potrebnim intervencija središnje države kako bi se ukinule nejednakosti u pristupu djece ranom i predškolskom odgoju zbog manjka kapaciteta. Samo kroz NPOO za vrtiće je osigurano 1,62 milijarde kuna kako bi se do sredine 2026. 90 posto djece dobilo priliku pohađati vrtiće. Kako bi se osigurao taj obuhvat, potrebno je osigurati preko 20 tisuća dodatnih mjesta - poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:14 19.10.2022.

"Niti jedno dijete neće ostati bez obrok, ali neće svugdje biti moguće da bude topli". Hmm, to je onaj fakultet iz "Niš", gdje je student rekao starcima da je "prošo gramatiku, a pao iz pisci".

DU
Deleted user
13:05 19.10.2022.

Dok sam ja išao u školu obroci su bili besplatni.

BE
Beyonder
13:27 19.10.2022.

Čestitka vladi na dodatku za djecu koja su i korisnici dječjeg doplatka. Nekoliko kuća od moje od jutra je počeo dernek kod familije koja ne radi ništa osim problema, redoviti posjetitelji PU zbog narušavanja reda i mira i sad kad im sjeo dodatak za 7 komada derišta fešta će trajati pod svjetlom koji plaća općina i 16 m3 drva koje su dobili na poklon. Mi budale ćemo i dalje raditi za tu bagru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije