Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuha u sdp-u

Fronta protiv Milanovića: Ima sve više nezadovoljnih

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
10.04.2014.
u 10:30

Ostvari li dobar rezultat na izborima za EU, Picula će se kandidirati za predsjednika

Iako u vladajućoj stranci već dugo traju unutarstranački sukobi, a politikom šefa stranke nezadovoljni su i brojni “obični” članovi, problemi SDP-a postali su još vidljiviji nakon afera županice Marine Lovrić Merzel i gradonačelnika Željka Sabe.

Stranka je zapuštena

Oni su dali ostavke na stranačke dužnosti, ali problemi SDP-a time nisu riješeni.

Predsjednik stranke Zoran Milanović ima solidan talent za pretvaranje suradnika u suparnike, pa je tako oštrom ofenzivom prema ministru financija Slavku Liniću uspio na sebe navući bijes i onih riječkih SDP-ovaca koji su dosad prema njemu bili blagi i lojalni, poput riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je Linićev stari drug. Milanovićev napad na Linića približio je Obersnela Zlatku Komadini, županu primorsko-goranskom, s kojim inače nije u najboljim političkim odnosima.

Od svih riječkih SDP-ovaca Komadina najčešće i najglasnije kritizira politiku premijera i šefa stranke. Pa, ipak, hoće li nezadovoljstvo riječkog SDP-a prerasti u “pokret otpora” spram Milanovića? Zasad neće, tvrdi jedan od utjecajnijih SDP-ovaca.

– Slažem se s većinom stvari na koje upozorava Obersnel, da je stranka zapuštena, kako je svatko prepušten sam sebi. Dakle, govorimo o općem propadanju stranke i, ako se to nastavi, onda više nikoga neće biti. Bez jakog SDP-a ni Komadina ne bi bio župan – kaže naš sugovornik.

Drugi SDP-ovac kaže da će pozicija predsjednika SDP-a biti ugrožena tek ako se protiv njega udruže riječki i zagrebački SDP predvođen Davorom Bernardićem i ministrom Rajkom Ostojićem, ali da to zasad nije realno očekivati. Više sugovornika slaže se da će nezadovoljstvo unutar stranke i dalje rasti, ali da neće pokrenuti postupak izvanrednih izbora za predsjednika SDP-a, nego će čekati rasplet idućih parlamentarnih izbora. Ako ih Milanović izgubi, sasvim je izvjesno da će biti srušen s mjesta šefa SDP-a, no čak i ako nakon izbora uspije nekako sklepati novu vladu, to i dalje ne znači kako će sigurno biti ponovno izabran za šefa SDP-a. Naši su sugovornici skloni mišljenju da će se sigurno pojaviti protukandidat(i), a kao najizglednije vide Zlatka Komadinu i Tonina Piculu, ali i Zvonimira Mršića iz Koprivnice te agilnog ministra iz Zagorja Sinišu Hajdaša Dončića. Doznajemo da zagrebački SDP vjerojatno neće ići sa svojim kandidatom protiv Milanovića, ali da je sklon podržati kandidaturu Zlatka Komadine ili Zvonimira Mršića, pa čak i Hajdaša Dončića ili Tonina Picule. Upravo nam je Piculu spomenuo jedan saborski zastupnik SDP-a kao potencijalno najopasniju minu na koju bi Milanović mogao nagaziti.

Odvagnut će šanse

– Ako Picula na europskim izborima opet osvoji uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova SDP-ovih birača, bit će to snažna poruka vodstvu stranke jer bi se to s pravom moglo tumačiti i kao svojevrsni referendum o (ne)povjerenju šefu stranke. Nakon toga, Picula bi mogao postati ozbiljan pretendent za novog šefa SDP-a, odluči li ići do kraja – kaže naš sugovornik. Dobar poznavatelj prilika u stranci tvrdi da je Tonino Picula preiskusan političar da, u slučaju odličnog rezultata na euroizborima, ne razmisli o kandidaturi za šefa stranke. No, Picula će, prije nego li se odluči suprotstaviti Milanoviću, kaže naš sugovornik, ipak morati dobro odvagati svoje šanse.

>> Prihvaćene ostavke Merzel i Sabe. Milanović: Ako se utvrde nepravilnosti, bit će svega

Komentara 71

MA
malimiš00
11:07 10.04.2014.

Odlične vijesti! Nadam se da će uskoro otići i Milanović i SDP!

HE
hercegovačkiponos
10:48 10.04.2014.

SDP je kriminalna stranka od osnutka do danas. Treba ih zabraniti i procesuirati.

Avatar Carrera
Carrera
10:52 10.04.2014.

ovo je početak kraja partije u hrvatskoj, pucaju po svim šavovima. napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije