Naslovnica Vijesti Hrvatska

Friščić: Najbolje bi bilo da Damir Polančec sam podnese ostavku

Polančecova ostavka dala bi dodatnu municiju oporbi, smatraju neki hadezeovci, jer implicira priznanje krivnje.
25. listopada 2009. u 19:11 41 komentara 3 prikaza
Josip Friščić
Foto: Arhiva VL

Koalicijski partneri HDZ-a na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor zatražit će da se slučaj Podravka, barem što se stanja u Vladi tiče, razriješi što prije ostavkom potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Kucaju na otvorena vrata
Ovaj zahtjev, više ili manje precizno, već su izrekli gotovo svi partneri, a predsjednik HSS-a Josip Friščić takav je stav sinoć izrekao i u intervjuu RTL televiziji dodavši kako bi se “situacija najbrže riješila kada bi potpredsjednik Vlade podnio ostavku”. Ovim će zahtjevom, po svemu sudeći, partneri kucati na otvorena vrata, jer je identičan stavu HDZ-a o kojem se na Markovu trgu neslužbeno govori danima.

Doduše, dio vladajuće stranke i dalje je uvjeren da će Polančecovom ostavkom oporba dobiti dodatnu municiju jer implicira da potpredsjednik Vlade priznaje sve što mu se stavlja na teret. Čak i u situaciji kada tužiteljstvo za to nema dokaza. Postavlja se, međutim, pitanje hoće li odlaskom Polančeca previranja unutar vladajućih prestati.

Prvenstveno na osovini HDZ-HSS. Od uhićenja vrha Podravke najjače stranke koalicije su u, blago rečeno, zategnutim odnosima koji su kulminirali nepostavljanjem haesesovca Miroslava Vitkovića na čelo uprave te tvrtke. Na tom je tragu i jučerašnje priopćenje Ministarstva gospodarstva u kojemu ministar Polančec demantira da je utjecao na odluke Podravkina Nadzornog odbora.

“Ponukan medijskim napisima kojima se pokušava nametnuti teza da sam utjecao na odluke NO Podravke u svezi imenovanja novih i opoziva starih članova uprave, odlučno odbacujem bilo kakvu svoju povezanost s bilo kakvim odlukama NO Podravke”, navodi se u priopćenju uz napomenu kako “takvi napisi služe u dnevno političke svrhe”.

Dogovori oko proračuna
Kad je riječ o raspetljavanju afere, ne treba smetnuti s uma niti činjenicu da Vlada uskoro mora donijeti proračun za 2010. Novca je malo, a apetiti sa svih strana sve su veći pa bi se moglo dogoditi da u zamjenu za Polančecovu glavu stranke koalicije odustanu od dijela svojih zahtjeva.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • bigboii:

    Menadžeri iz Podravke su radili iste stvari kao i mnogi drugi u drugim većim poduzećima. Sigurno nisu oni jedini ovo radili...

  • romictea:

    HDZ je samo jedna velika mafijasko kriminalna organizacija, nema medju njima niti jedne jedine osobe koja nije u kriminalu preko guse. A SDP je samo grupa nesposobnjakovica koji niti znaju sto rade niti kamo idu.

  • zlatka:

    Ne treba smirivati situaciju ostavkom ili smjenom Polančeca već treba stvar izvesti na čistac i iči tragom izjave objavljene u medijima da je nalogodavac bio Mesić (što je brzo zaustavljeno) te da je Marinac predjsjednik NO Našicementa i Nexe grupe ... prikaži još! koje drže Mesići te da je Podravka prodala odmaralište u Pirovcu Mesićevom šogour za milijun koje je on potom preprodao za 30 milijuna. Budući je Karamarko Mesićeva uzdanica slučaj će malo prodrmati stranku na vlasti i istraga će se zaustaviti na izvršiteljima kao i kod slučaja Pukanić.