Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Friščić može zadržati darovani sat

19.11.2008.
u 13:55

Potpredsjednik Sabora Josip Friščić (HSS) smije zadržati sat koji je dobio na dar od djelatnika Koprivničko-križevačke županije kada je napuštao dužnost tamošnjeg župana. Odlučilo je to Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, od kojega je Friščić zatražio očitovanje, s obzirom da vrijednost sata premašuje 500 kuna. Zakon o sukobu interesa, naime, predviđa da dužnosnik ne smije zadržati dar vrjedniji od tog iznosa.

- Taj dar potpredsjednika Sabora ne dovodi u položaj zavisnosti i ne stvara obvezu prema onome tko mu je dar dao - objasnio je odluku predsjednik povjerenstva Mate Kačan objasnivši da je sat dobio od kolektiva, odnosno zaposlenika županije, pa kada bi se njegova vrijednost podijelila s brojem ljudi koji su sudjelovali u kupnji dara, ona bi bila daleko manja od 500 kuna.

Povjerenstvo je usvojilo prijedlog izgleda nove imovinske kartice te je zatražilo dodatne informacije i pokrenulo prethodne postupke za neke prijave protiv dužnosnika. Kačan je izvijestio i kako je povjerenstvo u naslijeđe dobilo 169 predmeta iz razdoblja od 2004. do 2007., od kojih se za 40 slučajeva neće pokretati postupci jer prijavljeni dužnosnici više nisu u tom statusu. Daljnjih 30 slučajeva nije u nadležnosti povjerenstva, a postupak će se provesti o 99 prijava. U 2008. zaprimljene su 42 prijave, a u postupku ih je 17.

(V. Mo.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije