Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIORITETI Sarkozy želi vratiti Francusku na velika vrata u Europsku uniju

Francuzi su nam najveća podrška

sarkozy.jpg
import
VL
Autor
Stojan De Prato
30.06.2008.
u 21:55

Francuska se na velika vrata vraća u Europu!, bio je najavio Nicolas Sarkozy nakon svojeg izbora za francuskoga predsjednika. EU, koji je Pariz dugo bio doživljavao kao svoje prošireno dvorište, stubokom se promijenio ulaskom 10 novih zemalja članica, a Francuska se počela povlačiti u sebe; potom su Francuzi na referendumu odbacili Ustav EU.

Pad Lisabonskoga ugovora na irskome referendumu Sarkozyjeve će ambiciozne planove neizbježno opteretiti krpanjem rupa na lisabonskome suknu: zbog toga će se već 11. ovoga mjeseca, dva dana prije eurosredozemnoga summita u Parizu  na kojemu bi  trebali sudjelovati i predsjednik Mesić i premijer Sanader  uputiti u Dublin. EU koju će Sarkozy ponuditi trebala bi biti melem za irske uši: zaštitnica građana od loših posljedica globalizacije. Spriječit će i veće promjene u zajedničkoj poljoprivrednoj politici, usvojit će zajedničku useljeničku politiku, dovršio bi se paket energetsko-klimatskoga zakonodavstva (Francuzi će posebice zagovarati nuklearke). Jačanje zajedničke europske obrane i ujednačavanje poreza Sarkozy će, zbog otpora Iraca, gurnuti u drugi plan.

S Hrvatskom Francuzi namjeravaju nadoknaditi zaostatke koje je prouzročilo slovensko predsjedanje i pregovore što više ubrzati. Iako je ministar za Europu Jouyet najavu da je cilj "do kraja godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja, a zatvoriti što je moguće više" preobličio u otvaranje "gotovo svih poglavlja", dodatak "ako Hrvatska ispuni uvjete" govori da to neće ovisiti o stanju Lisabonskoga ugovora. Prvo otvaranje i zatvaranje zbilo bi se potkraj srpnja.  Mislili smo da su nam na putu u EU najbolji prijatelji Mađari, ali to koliko nas Francuzi podupiru nadmašilo je sve što smo doživjeli  rekao nam je diplomatski izvor. Čini se da je ministar vanjskih poslova Kouchner "tajna sila" koja nas gura da što prije zauzmemo mjesto u EU.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije