Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Francuski osnovnoškolci u školama ove godine bez mobilnih telefona

Zabrana je predizborno obećanje njihova predsjednika Emmanuela Macrona, koje je proveo u djelo
03. rujna 2018. u 11:30 8 komentara 379 prikaza
učenici
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Slanje sms poruka za trajanja školskog sata stvar je prošlosti od ove ponedjeljka kad se mladi Francuzi vraćaju u školske klupe. Zabrana je predizborno obećanje njihova predsjednika Emmanuela Macrona, koje je proveo u djelo.

MARKO DORČIĆ Genij s pola srca: Napiši zadaću odmah, bit ćeš sretniji

Zakon o zabrani mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama usvojen je još u srpnju, a uz mobitele se u školama za vrijeme nastave neće smjeti koristiti ni tableti ni pametni satovi.

Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obvezu zabrane u skladu s internim dogovorom. Izuzetak će činiti izvanškolske aktivnosti ili upotreba tih uređaja među učenicima s posebnim potrebama.

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica'

Prema nekim istraživanjima, oko 86 posto mladih Francuza u dobi od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Zakonom usvojenim još 2010. u Francuskoj je zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme školskih aktivnosti, no velika većina ih se nije pridržavala propisa. U prvobitnoj verziji zakona se zahtijevalo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike počinje nastava Lidija Kralj: Bitne promjene nisu u dokumentima nego u učionicama

Zagovornici nove mjere smatraju da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih potiče internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za primjenu novog pravila navode se krađe mobitela, opsesija modnim markama i ucjenjivanje.

>> Pogledajte i video - Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • tiha_voda:

    Dakle zabrana nije uvedena zbog "opasnog zračenja Wi-Fi signala"!

  • znam:

    Francuzi znaju puno vise o stetnosti mobilne tehnologije nego HR gradjani; oni su uveli zabranu WiFi-ja u vrticima. WiFi je stetan; Dr Mercola i Dr Klinghardt ga svrstavaju u najvece opasnosti 21 stoljeca.