Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVI PLAN

Francuski džihadist htio napasti Eiffelov toranj i Louvre

Eiffelov toranj
Foto: Filip Brala/PIXSELL
10.07.2014.
u 08:04

Mladi mesar iznio je detaljan plan terorističkih aktivnosti u Francuskoj

Eiffelov toranj i muzej Louvre bili su među metama francuskog džihadista, 29-godišnjeg halal mesara alžirskog podrijetla Alija M., prenosi France 24. Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio s višim članom Al-Qaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Dvojac je komunicirao godinu dana, a poruke su dešifrirane nakon što su mesara, oda dvoje djece iz južne regije Vaucluse, uhitili francuski obavještajci u srpnju prošle godine. Dokumenti otkrivaju da je Ali M. u travnju 2013. godine zamoljen da da prijedloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Idućeg dana poslao je poduži e-mail u kojem je detaljno iznio svoj plan.

"Mete bi trebali biti prosječni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mjestima kao što su barovi i noćni klubovi", napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Eiffelov toranj i Louvre u centru Pariza, no naglasio je da treba izbjegavati trgovačke centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već gotovo godinu dana u pritvoru. Francuska obavještajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, no njegov odvjetnik Daphne Pugliesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su AQIM-ovci lako indoktrinirali.

–  Uhićenje je za njega bilo olakšanje –  rekao je.

>> Francuski džihadist koji se borio u Siriji odgovoran za napad u Bruxellesu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije