Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Identificirali glas

Francuski džihadist Fabien Clain uime ISIL-a preuzeo je odgovornost za napade u Parizu

pariz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
17.11.2015.
u 18:17

Taj 35-godišnjak bio je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.

Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu uime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP.

Taj 35-godišnjak bio je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija. Nakon dugog proučavanja snimke teksta od pet i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe zaključile su da je riječ o glasu Fabiena Claina. On i njegov brat Jean-Michel odrasli su u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000-ih godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici  koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.

Fabiena Claina, koji se novim imenom zove Omar, smatraju jednim od organizatora podružnice za slanje islamističkih boraca u Irak. Osuđen je u srpnju 2009. na pet godina zatvora. Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina prije. Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu.

>>Francuzi traže drugog bjegunca izravno povezanog s napadima. Pucnjevi u Boulogneu gdje je u tijeku policijska racija

Komentara 2

Avatar strazar
strazar
22:36 17.11.2015.

ja bi njima zatvorio sve dzamije a zenama naredio da ne smiju da nose o ne nindza maske i sami bi otisli.

CH
chemica
21:13 17.11.2015.

Čipirati ko pese, da se u svakom trenutku zna gdje je zlotvor. Ma koga briga, Ako znaš da je krvolok, a ti ga puštaš na slobodu, a valjda si bar malo i sam kriv kada te ubije. Što, zar nisi? Klasično prokletstvo demokracije. Njegovo "pravo" da te ubije je jače od tvog prava da živiš. Tamo su balije, a ovdje su raznorazne "paravinje". Nesposobnost demokratskog sustava da se suprotstavi psihopatima. Ubijali oni u ime boga, nacije, ili samo za "svoj račun", jer im se digo. Znaš da nije normalan, evidentiran je u kaznenoj evidenciji, a ti ga puštaš da se kao vuk mirno kreće u normalnoj populaciji, među ovcama?! Znalo se da će ih poklati, a kada to i učini, kriv je on?! Čemu će nam onda takva država...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije