Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Racije i zapljene

Francuska uništava romske zajednice i protjeruje ih iz zemlje

romi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
10.08.2012.
u 15:37

Romi u Francuskoj svojevremeno su Sarkozyja optužili za etničko čišćenje slično onome u Drugom svjetskom ratu, a novi ministar unutarnjih poslova tvrdi kako su njihova naselja izvorišta bolesti i stalnih nemira

Francuska policija ovoga je tjedna krenula u borbu protiv ilegalaca, a glavna meta su romska naselja u kojima žive stotine ljudi. U srijedu u samu zoru interventna policija upala je u naselje nedaleko od Lillea u kojem dvjestotinjak Roma živi u kamp-kućicama, stotinjak Roma izbačeno je iz naselja u Lyonu, a slične racije odrađene su i u okolici Marseillea, dok su u okolici Bellevillea kamp-kućice u kojima su živjeli Romi spaljene. Najmanje stotinu ljudi ostalo je tako bez svojih domova.

Veliki broj onih koji su uhićeni u racijama bit će vraćen kući u Rumunjsku, doznaje Daily Mail iz francuskog ministarstva unutarnjih poslova, a francuska socijalistička vlada nastavila je provedbu plana bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Prema Sarkozyju i njegovoj vladi romska naselja bila su izvorišta zločina, a mnogi ilegalci očekivali su kako će nova socijalistička i liberalna vlada biti blaža prema imigrantima, a posebice prema onima koji dolaze iz država članica EU. Ipak, čini se kako je nova vlada, a posebice ministar unutarnjih poslova Manuel Valls odlučio ispoštovati sve sudske odluke vezane uz "uništavanje" ilegalnih stanarskih zajednica.

Romi u Francuskoj svojevremeno su Sarkozyja optužili za etničko čišćenje slično onome u Drugom svjetskom ratu, a Valls tvrdi kako su zajednice koje su bile meta ovotjednih racija izvorišta bolesti i stalnih nemira te kako ugrožavaju stanovnike okolnih naselja.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
15:51 10.08.2012.

EU brine o ljudskim pravima,ahhahahhhaha

C1
c11dugi
15:57 10.08.2012.

A mi izbacimo slicnog Roma iz Skabrnje i svi neoliberalni tzv. borci za ljudska prava (osim za prava hrvata) se dignu na noge i piju nam mozak mjesec dana + krivicna prijava protiv nacelnika. Nakon sto je otisao Rom, Komunalac danima odnosi smece sa polja koje je ovaj dovukao u samo dva tjedna. Da smo mi napravili samo 10% ovoga, valjda bi dobili sankcije, a da o politickim floskulama iz srca demokracije Londona da i ne govorimo.

RE
@rea
20:24 10.08.2012.

Romi? Da, ali bugarski i rumunjski državljani !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije