Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SPAŠAVA ŽIVOTE'

Francuska policija prosvjeduje zbog zabrane zahvata gušenja: 'Tko koga masakrira?'

Police officers attend a demonstration in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
12.06.2020.
u 12:17

Sindikalni predstavnici ministru su prenijeli poruku kako zahvat gušenja zapravo spašava živote te da časnici moraju imati tu tehniku na raspolaganju dok se ne pronađe odgovarajuća alternativa, kazao je nakon sastanka Fabien Vanhemelryck iz Nacionalne udruge policajaca

Francuska policija u petak je u nizu gradova prosvjedovala protiv vladine zabrane zahvata gušenja, tehnike fizičkog obuzdavanja u svrhu ograničavanja kretanja osobe, a vlada je tu odluku donijela kao odgovor na gnjev javnosti zbog smrti Georgea Floyda u SAD-u i navodnu policijsku brutalnost u Francuskoj.

U Parizu su policajci parkirali na desetke službenih vozila kod Slavoluka pobjede a potom su prošli Elizejskim poljima. Na jednom je kombiju bio istaknut plakat s porukom "Nema policije, nema mira" dok je na drugom bila fotografija s prizorima ozljeda koje su zadobili policajci napadnuti tijekom obavljanja dužnosti uz pitanje "Tko koga masakrira?".

Prosvjedi su organizirani nakon sastanka predstavnika policijskih sindikata i ministra unutarnjih poslova Christophea Castanera sazvanog s ciljem da se pokuša ublažiti ljutnja koju su među policajcima izazvale vladine mjere. 

Sindikalni predstavnici ministru su prenijeli poruku kako zahvat gušenja zapravo spašava živote te da časnici moraju imati tu tehniku na raspolaganju dok se ne pronađe odgovarajuća alternativa, kazao je nakon sastanka Fabien Vanhemelryck iz Nacionalne udruge policajaca.

"Druga stvar koju smo mu kazali bila je da prestane kupovati socijalni mir... tako što ćemo ugađati nekim skupinama a na račun policije", kazao je Vanhemelryck novinarima dodajući kako se policiju ne može smatrati odgovornom za sve što u društvu ne valja.

U pariškom predgrađu Bobignyju u četvrtak navečer policajci su se postrojili ispred postaje i pobacali policijske lisice na tlo. U Lionu su pak policajci parkirali vozila na središnjem gradskom trgu s upaljenim rotacijskim svjetlima. 

Skupine koje se bore za ljudska prava tvrde kako se optužbe protiv francuske policije za brutalnost i rasizam uglavnom ne rješavaju a novi val ljutnje na policiju proširio se diljem svijeta nakon što je bijeli policajac u Americi usmrtio crnca Georgea Floyda.

>> VIDEO Kćer ubijenog Georgea Floyda: “Moj tata je promijenio svijet!”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije