Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuska fregata spriječila napad somalijskih pirata

02.01.2009.
u 12:03

Francuski ratni brod spriječio je napad somalijskih pirata na jedan teretni brod u Adenskom zaljevu i pritom su uhićena osmorica pirata, priopćila je u petak francuska vojska.

Francuska fregata patrolirala je morima kod Somalije u sklopu misije Europske unije protiv piratstva u regiji kada je u četvrtak primila poziv u pomoć s panamskog broda kojeg su progonili pirati.

Glasnogovornik francuske vojske Christophe Prazuck rekao je da su pirati pobjegli kad im se fregata približila, ali da su francuski vojnici na kraju uspjeli uhititi osam pirata kada su drugi put pokušali oteti panamski teretni brod S. Venus.

Operacija je provedena na oko 80 kilometara od obale Jemena i osmorica pirata bit će prebačeni u Somaliju gdje će im se suditi.

Somalijski pirati su pojačali svoje aktivnosti u Adenskom zaljevu, jednom od najprometnijih morskih putova, i prošle godine su oteli više od stotinu brodova.

Europska unija je prošlog mjeseca poslala u Adenski zaljev svoju prvu pomorsku misiju od nekoliko ratnih brodova i zrakoplova kako bi zaštitila brodove koji plove tim vodama.

(Hina)


Spriječena otmica grčkog tankera

Pomorske snage EU-a spriječile su u petak otmicu grčkog tankera u vodama kod Somalije, priopćilo je u petak grčko ministarstvo pomorske trgovine. Tanker Kriti Episkopi s 29 članova posade bio je na putu za Grčku iz Irana kada je poslao poziv u pomoć jer su ga pirati napali i pokušali se ukrcati na palubu.
- Bila su dva pokušaja ukrcavanja, ali su pirati pobjegli kada je misija EU-a poslala borbeni zrakoplov, helikopter i fregatu na to područje - rekao je dužnosnik ministarstva.
Svi članovi posade su dobro, a tanker je nastavio ploviti prema svom odredištu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije