Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Francuska će uhititi one koji posjećuju web stranice terorista?

Sarkozy
AFP/ PIXSELL
12.04.2012.
u 21:15

Vlada je u parlament odaslala prijedlog zakona kojim bi kažnjivi postali bilo kakvi pokušaja vrbovanja ekstremista

Samo deset dana uoči predsjedničkih izbora francuska vlada objavila je novi prijedlog zakona koji obuhvaća i paket protuterorističkih mjera kojima je primarni cilj uhvatiti i kazniti one koji posjećuju internetske stranice islamskih ekstremista i terorista i za one koji putuju u kampove za obuku terorista. Iako je najavljeno da je novi zakon reakcija na ubilački pohod koji se u ožujku dogodio na jugu Francuske, komentatori ocjenjuju da se ipak radi o vještom predizbornom potezu predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Prijedlog zakona vlada je poslala u parlament, no socijalisti već najavljuju da će se usprotiviti njegovu izglasavanju zato što smatraju da Francuska već ima vrlo stroge i dobre zakonske odredbe za borbu protiv terorizma. Sarkozyja su optužili da u predizborne svrhe korisiti tragediju koja se dogodila na jugu zemlje.

No predsjednik i vlada tvrde da je novi zakon neophodan zato što vlastima u ruke daje polugu za borbu protiv relativno novoga fenomena, odnosno protiv usamljenih terorista koji nisu povezani u organizaciju, ali koji pomoć dobivaju preko interneta ili tijekom posjeta kampovima za obuku. Novi bi zakon omogućio policiji da uđe u trag i uhiti sve one koji posjećuju internetske stranice islamističkih ekstremista, ali i one koji putem tih stranica pokušavaju vrbovati teroriste, i to bez obzira jesu li bili uspješni ili ne. Pod posebnom prismotrom bit će i oni za koje se utvrdi da su putovali u zemlje u kojima postoje kampovi za obuku terorista.

Komentara 5

OB
-obrisani-
23:16 12.04.2012.

A jooj, ako ovo usvoje Njemačka i SAD nestati će mnogi naši komentatori na duže vrijeme...

WA
wahr
21:57 12.04.2012.

Po tome nek on pohapsi sve u svojoj vladi a Izraelci i Britanci i Amerikanci svoje.

SI
sinaj
23:14 12.04.2012.

U strahu su velike oči! I treba da se boje svake minute svog života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije