Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Franak: Ne riješi li se problem do 15. listopada, idemo u generalni štrajk

Udruga Franak na nedavnom je prosvjedu na Trgu sv. Marka prikupljala potpise saborskih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o bankama
17. srpnja 2015. u 10:58 39 komentara 1872 prikaza
ivan kontrec udruga franak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Udruga Franak zatražit će od Vlade hitno rješavanje problema kredita u švicarskim francima nakon ljetne stanke, s obzirom na to da dogovor s bankama nije postignut prije ljeta. 

- Ako Vlada od 15. rujna do 15. listopada ne pronađe rješenje, krajem listopada zajedno sa sindikatima organiziramo generalni štrajk. Paralizirat ćemo sustav! - poručio je Ivan Kontrec, predstavnik Franka.

Udruga Franak na nedavnom je prosvjedu na Trgu sv. Marka prikupljala potpise saborskih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o bankama, koje bi se najviše bavilo činjenicom jesu li se banke i u kojoj mjeri zadužile u švicarskim francima i zbog toga bile na gubitku kad je tečaj franka počeo rasti.

>> Franak podnio prijavu zbog sumnje o usklađenom djelovanju sedam banaka

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • mikrogrizzly:

    I ovako i onako, ako Franak ostvari što je naumio - slijedi generalni zastoj jer kredita u CHF protuvrijednosti ima plasiranih cca 20-25 mlrd kn, razlikuju se podaci od objave do objave. Kako bilo, ta cifra generalno odgovara vrijednosti AC ... prikaži još! Karlovac - Split i svako igranje na račun sredstava proračuna RH i grbača poreznih obveznika bi imalo devastirajuće učinke na Hrvatsku u cjelini. Ne zaboravite, ti isti dužnici, slijedom tih istih kred. ugovora, kod tih istih banaka, danas prozvanih da su grozni lihvari, su sve do 2010. godine bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji nego da su uzeli kredit u euro protuvrijednosti ili kn. Tko meni ne vjeruje, nek utipka u tražlicu: Švicarci su sve do 2010. godine bili u prednosti, rugali se onima s eurima. Danas bez pardona traže konverziju u kn i kamatnu stopu na CHF - oni bi najbolje iz oba svijeta, kunski kredit sa simboličnom kamatom (sjetimo se da je kamata na CHF bila tipično 4 %, na eurski kredit 6-7 i na kn kredit blizu dvije znamenke). A proračun nek "utješi" banke, naradile se grbače onih koji uplaćuju u proračun - nek tako bude i u ovom slučaju, tako oni rezoniraju. Što Hrvatska ima s privatnom kred. avanturistikom svojih građana koji su se zadužili preko svake mjere?

  • trade_mark:

    neka. banke i njihove rabote jednom izvest na čistac pa će ubuduće poslovanje biti drugačije (poštenije), a klijenti će biti klijenti a ne bagra za štriganje!

  • Deleted user:

    Jedva čekam da EURO počne rasti, kad tad....