Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZNICI Iza zidina haaškoga pritvora, uz preostale Hrvate, prvi je Božić proslavio i Ante Gotovina

Fra Ivan služio misu u jednoj od soba za prijam

hrv-01-txt.jpg
import
26.12.2005.
u 21:50

"Sretan vam i blagoslovljen Božić i mir vama i vašim obiteljima", riječi su fra Ivana Jurišića, franjevačkog misionara za područje Nizozemske, koje je na božićnoj misi, organiziranoj u pritvorskoj jedinici Scheveningen, uputio svim haaškim pritvorenicima katoličke vjeroispovijesti, među kojima se ove godine našao i general Ante Gotovina.

Polnoćka, kako zovu popodnevnu misu uoči Božića, služila se u jednoj od sivih zatvorskih soba za prijam posjetitelja. Tom prigodom organizirana je ispovijed.

Ovogodišnja božićna misa bila je prigoda da se, prvi put od dolaska, hrvatski general susretne s ostalim hrvatskim pritvorenicima koji su smješteni na prvom i drugom katu pritvorske jedinice UN-a.

Malo bolji ručak
Spomenimo da pravila pritvorske uprave dopuštaju posjete duhovnika jednom mjesečno tijekom cijele godine. Proslava je nastavljena malo boljim ručkom, koji su pripremili pritvorenici po svojoj želji. Generala Gotovinu posjetila je supruga Dunja, koja svaki mjesec ima pravo na desetodnevni posjet. Na trećem katu, gdje se uz ćeliju generala Ante Gotovine nalaze ćelije Slobodana Miloševića, Mladena Naletilića Tute, Paška Ljubičića i Ljubomira Boškoskog, u čijoj kuhinji pritvorenici uživaju, vladalo je dobro raspoloženje.

Dogovorili pozive
Slavljenička atmosfera vladala je i na prvom katu, gdje Dario Kordić prostor dijeli s Vojislavom Šešeljem, Naserom Orićem i poprilično neurotičnim srpskim generalom Pavlom Strugarom. Upravitelj pritvorske jedinice u Scheveningenu, Irac Thimoty McFFaden, u vrijeme vjerskih blagdana uvodi "labaviji" režim nadzora pritvorenika.

Pritvorenici katoličke vjeroispovijesti mogu tako, s pritvorenicima drugih konfesija i nacionalnosti, od 7 ujutro do 17 poslije podne prirediti skromni domjenak, bez alkohola. Zatvorsko osiguranje u vrijeme blagdana omogućuje pritvorenicima veći broj telefonskih poziva, no moraju im unaprijed dati imena sugovornika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije