Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vjerski uzor za mlade

Otvorena je kauza za proglašenje blaženim i svetim redovnika fra Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 1864. u selu Zbjegovača, nedaleko od Kutine
17. svibnja 2016. u 19:58 0 komentara 196 prikaza
bonifacije
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Otvorena je kauza za proglašenje blaženim i svetim redovnika fra Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 1864. u selu Zbjegovača, nedaleko od Kutine.

Svečanost u generalnoj kući Družbe Sinova Bezgrešne u Rimu predvodio je kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katolički odgoj i papinski delegat za Družbu Sinova Bezgrešne. U ime papina vikara za grad Rim kardinala Agostina Vallinija, na svečanosti je bio prisutan njegov zamjenik nadbiskup Filippo Iannone. Prisutna je bila i delegacija Sisačke biskupije na čelu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem te gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

Umro vrlo mlad

– Ovo je velik dan za Sisačku biskupiju i za Crkvu u Hrvatskoj – rekao je biskup Košić nakon što su prisegnuli sudac delegat i postulator kauze – postupka proglašenja svetim i blaženim.

Ivan Bonifacije Pavletić rođen je 25. lipnja 1864. godine u Zbjegovači. Okušavši se i kao radnik i postolar, mladi Ivan osjetio je ubrzo poziv u redovnički život pa je najprije otišao u Beč, a nakon toga u Rim, u Družbu Sinova Bezgrešne.

U deset godina redovničkog života, gotovo u cijelosti provedenog u Rimu, prošao je apostolska iskustava među pacijentima u bolnici Svetoga Duha u Sassiji i među siročadi u Saronnu. Ubrzo je, po izvanrednom svjedočenju vjernosti pozivu i karizmi ljubavi, po služenju bolesnima i poslušnosti konstitucijama u kojima je gledao volju Božju, postao autentičan model evanđeoskog života za mlade. Umro je od tuberkuloze vrlo mlad, u 33. godini, 4. studenoga 1897.

Utemeljitelj Družbe Sinova Bezgrešne, blaženi Luigi Maria Monti, u Ivanu, kojemu je na početku redovničkog života dao novo ime Bonifacije, vidio je znakove svetosti koje treba prenijeti na nove generacije te je istog dana kada je umro od svih redovnika, koji su s njim živjeli, tražio pismeno svjedočanstvo. Od tada pa sve do danas prenosio se glas o svetosti brata Bonifacija.

jeruzalem Bazilika uskrsnuća Na Isusovu grobu je poseban osjećaj koji kao da nije s ovoga svijeta Kolinda Grabar-Kitarović U Sisku Kolinda Grabar-Kitarović uručila stipendije stipendistima Zaklade "Fra Bonifacije Ivan Pavletić"

Govorio je svojim djelima

– Brat Bonifacije uvijek je znao na konkretni način u životu odgovoriti na Isusovo pitanje: Ljubiš li me više nego ovi? Bonifacije nije puno govorio riječima, već djelima. Utemeljitelj Družbe Sinova Bezgrešne blaženi Luigi Maria Monti odmah nakon smrti isticao je brata Bonifacija kao primjer za nasljedovanje i življenje karizme vlastite ovom redu te njegov život i danas cijeloj Družbi mora biti primjer i nadahnuće – rekao je postulator o. Aleandro Paritanti na svetoj misi, koja je, nakon klauze, održana u crkvi generalne kuće Družbe Sinova Bezgrešne, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci brata Bonifacija koji su ondje preneseni 2008. s rimskog gradskog groblja Campo Verano.

Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.