Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.04.2023. u 11:59

Sâm Trump lažno je tvrdio da postojalo oko 2,7 milijuna "ukradenih" glasova. Sve su to bile laži, nimalo bezazlene, jer su dovele i do napada izmanipuliranih prosvjednika na Kongres, odnosno pokušaja državnog udara

Fox News – televizija koja je svoj put prema statusu najgledanijeg informativnog programa u Americi gradila na kombinaciji navijanja za konzervativce, zadovoljavanja skrivenih privatnih interesa vlasnika Ruperta Murdocha (na slici) i njegove klike, te vrlo ležernog odnosa prema činjenicama – dobila je ovoga tjedna i sudsku potvrdu da je televizija koja laže. Potvrdu i kaznu u visini 787,5 milijuna američkih dolara.

Fox News je lagao da su na predsjedničkim izborima 2020. glasovi koje je dobio Donald Trump lažno pribrojeni Joeu Bidenu i da je u tome sudjelovala tvrtka Dominion, čiji su strojevi bilježili glasove. Sâm Trump lažno je tvrdio da postojalo oko 2,7 milijuna "ukradenih" glasova. Sve su to bile laži, nimalo bezazlene, jer su dovele i do napada izmanipuliranih prosvjednika na Kongres, odnosno pokušaja državnog udara.

FILE PHOTO: People pass by a promo of Fox News host Tucker Carlson on the News Corporation building in New York, U.S., March 13, 2019. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Photo: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

No za te laži nije se sudilo Trumpu (barem ne još), nego se spremalo suđenje Fox Newsu, po tužbi tvrtke Dominion, koja je tvrdila da je oklevetana i tražila odštetu. Fox News branio se da je samo izvještavao o tvrdnjama koje je iznosio predsjednik Trump. Samo je obavljao novinarski posao zaštićen američkim Prvim amandmanom o slobodi govora. Međutim, suočeni s dokazima koje je prikupio tužitelj, čelnici Foxa odlučili su se za nagodbu. Iako nije došlo do suđenja i ispitivanja svjedoka pred porotnicima, u predraspravnoj fazi postupka sudac je utvrdio neke neosporne činjenice.

Sklapanjem nagodbe Fox News ih je u konačnici prihvatio, što znači da zapravo ne spori da je lagao. Svjesno i uporno, i to o tako važnoj temi kao što je regularnost izbora. To ovu nagodbu čini velikom i važnom viješću, ne samo u američkim okvirima, nego i globalno. Jer, nažalost, trumpovsko-foxovske laži papagajski ponavljaju toliki portali i komentatori koji se predstavljaju kao neutralni, a zapravo su duboko pristrani i ostrašćeni.

Nisu svi takvi. Ima i onih koji se, u ponavljanju takvih laži, napajaju izravno s ruskih farmi internetskih botova i trolova. A ima i nekih koji u te laži koje propagiraju valjda zaista (naivno) i vjeruju. Teško je reći koji su iz te tri kategorije pokvareniji i štetniji za očuvanje objektivnosti i povjerenja kao važnih sastojaka zdravog demokratskog društva. Brendiranje Fox Newsa kao televizije koja je lagala zato je važno za cijeli demokratski svijet.

Komentara 5

Avatar kenshi
kenshi
17:34 23.04.2023.

U Americi stižu novi izbori za godinu dana, tek onda će se otkriti sve pojedinosti o izborima 2020!

PA
pax5
21:48 24.04.2023.

Krasnec,sve rečeno?Nije čitljivo...

ST
sttipe
07:46 24.04.2023.

A koja ne laže??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije