Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedoci povijesti

Fotografije otvorene 3,4 milijuna puta, a gledaju ih i u Americi

'09.02.2013., Karlovac - Izlozba Kafotka povodom prve godisnjice Kafotke Dinka Neskusila.  U Paviljonu Katzler izlozene su stare fotografije Karlovca. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
18.02.2013.
u 11:06

Za godišnjicu objavljene i ratne slike Karlovca iz 1944. kada saveznički lovac ispušta bombe nad gradom

Izložbom dijela fotografija iz bogatog fonda, u Paviljonu Katzler u Radićevoj ulici obilježava se godina postojanja mrežne stranice www.kafotka.net. Ubrzo po osnivanju, Kafotka je postala najpopularnija arhiva fotografija kojom se čuva sjećanje na Karlovac od početka 20. do početka 21. stoljeća

 Upoznati gradske vrednote

– Svim posjetiteljima stranice omogućen je besplatan pristup fotomaterijalu kojim će moći bolje razumjeti, upoznati i promišljati vrednote svog grada – objašnjava smisao Kafotke začetnik projekta Dinko Neskusil, fotoreporter i grafički urednik Karlovačkog tjednika.

 Na prikupljanju materijala radi zajedno sa Zoranom Gajšakom.

 – Objavljeno je 2.700 fotografija, a preslikano njih oko 10.000. Stranicu je dosad posjetilo oko 57.000 pojedinaca, a fotografije su otvorene više od 3,400.000 puta. Najviše posjetitelja bilo je iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Kanade, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Engleske, Austrije, Australije, Švedske, Švicarske, Makedonije i ostalih zemalja – nabraja po redosljedu Neskusil i dodaje da taj podatak dovoljno govori o raseljenosti Karlovčana diljem svijeta.

 Potrebna oprema

Grad pokriva troškove održavanja i zakup prostora na internetu, a pomažu i ostali sponzori. Projekt je prerastao u udrugu.

 – Hitno nam je potrebna računalna oprema kao što su prijenosno računalo, skener, i vanjski tvrdi disk ne bismo li i dalje skenirali fotografije u domovima svojih sugrađana koji ne dozvoljavaju da se njihove uspomene iznose iz domova. Oprema nam je potrebna i za prezentaciju rada Udruge te arhiviranje građe. Godišnjica se obilježila i objavljivanjem ekskluzivnih galerija fotografija.

 – To su fotke bombardiranja Karlovca 1944. Na njima se vidi saveznički lovac bombarder kako ispušta bombe na grad. Druga galerija sadrži dvije fotografije Stjepana Šantića s člankom o njegovoj sudbini za Drugog svjetskog rata i poslije – kaže Neskusil. Ponovno moli sugrađane da ustupe svoje fotografije i tako jedno vrijeme spase od zaborava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije