Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVI IZGLED

Fotografije otkrile pravi izgled Zemlje: Planet nam je kao krumpir

zemlja
AFP/Pixsell
01.04.2011.
u 08:27

Fotografija pokazuje kako gravitacija varira na različitim područjima na Zemlji

Europska svemirska agencija odlučila (ESA) nam je pokazati kako Zemlja uistinu izgleda. Naš planet prikazan je kroz "matematički oblik" do kojeg se došlo različitim gravitacijskim mjerenjima i izračunima. Fotografija pokazuje kako gravitacija varira na različitim područjima na Zemlji.

Ona je najjača u područjima obojenim žutom bojom, a najslabija u onima obojenima u plavo. Istraživači kažu da njihova saznanja donose promjenu u načinu našeg shvaćanja sile koja nas vuče prema dolje i načina na koji ona oblikuje neke ključne procese na našem planetu.

Ovaj model znanstvenicima će omogućiti da lakše shvate klimatske promjene i vremenske nepogode, pa čak i predvide neke od njih.

Ključne riječi

Komentara 27

MO
moveax
08:43 01.04.2011.

Znao sam! Geosfera jednostavno nije imala smisla.

KI
kinfa
08:46 01.04.2011.

Ajde daj te nam link da to malo bolje pogledamo onako u detalje... Znal sam ja cijelo virjeme da me u skoli gravitacija manje drzala pri zemlji neg danas!!!

OB
-obrisani-
08:42 01.04.2011.

oprostite, ali ako je to samo matematički model s obzirom na razlike u gravitaciji, onda Zemlja tako uistinu NE izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije