Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal zbog prevare

Fotograf godine osramoćen jer je otkriveno da je vuk na slici dresiran

Vuk preskače
Jose Luis Rodrigues
21.01.2010.
u 15:43

Od 1964. godine BBC-u i Prirodoslovnom muzeju u Londonu, koji zajedno organiziraju natjecanje za najbolje fotografe divljine, nije se dogodilo da nemaju pobjednika i da im netko tako podvali.

BBC-u se nikada nije dogodila podvala, baš kao ni slavnom londonskom Prirodoslovnom muzeju. Nikada takva. Njihovo zajedničko lanjsko natjecanje “Wildlife Photographer of the Year”, fotograf godine koji snima divljinu, prvi put od 1964. godine nema ni glavnog pobjednika niti pobjedničke fotografije.

U listopadu je među 43.000 fotografija pristiglih na natjecanje najboljom proglašena fotografija vuka koji preskače ogradu. Izabrana je kao glavna, uz druge pobjedničke fotografije u 15 posebnih kategorija.

No autoru je prvi put nagrada oduzeta, kao i fotografiji osvojeni naslov, a do jučer slavljeni španjolski fotograf Jose Luis Rodriguez javno je osramoćen. Doživotno mu je zabranjeno sudjelovanje na tom uglednom natjecanju. Fotografija je skinuta s izložbe u Londonu, a neće ni na svjetsku turneju. Fotograf je učinio najveći grijeh: uništio je čaroliju.

Ona se sastojala u opčinjavajućem trenutku u kojemu je fotograf u sumrak zaskočio vuka koji se upravo namjerava omastiti kakvom domaćom životinjom. Da je takav trenutak gotovo nemoguće snimiti, posumnjalo se odmah nakon proglašenja. Povjerenstvo koje je biralo nagrađene fotografije nakon nekog je vremena dobilo dokaze. Provjerili su ih sami, ali i uz pomoć veterinara. Sažeto, vuk s fotografije zove se Ossian, dresiran je i živi u zoološkom parku Canada Real blizu Madrida. Tjelesne oznake na njemu stručnjacima su nedvojbeno rekle sve.

– Na žalost, u to više uopće nema sumnje – tvrdi predsjednik povjerenstva Mark Cawardine.

Komentara 1

TA
tania
16:16 21.01.2010.

neš\' ti problema! Kamo sreće da se mi jednog dana moramo baviti takvim sitnim podvalama i fotografčićima...a ne lopovima, ratnim profiterima, tunelima, juhama i slično...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije