Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaje zdanje

FOTO Vrhunac kiča: Sagradio dvorac od ostataka stare hiže

'27.09.2012., Sukosan - Stefan Turek prodaje kucu koju on od milja naziva umjetnicka kuca.  Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Foto: Željko Mršić/Pixsell
1/5
28.09.2012.
u 16:22

Pravi majstori: 
Turek tvrdi da su drvo mjesecima obrađivali te je sve unikatno djelo.

– Zašto bi sve kuće morale biti iste, betonske kocke koje se razlikuju samo po boji – pita se Štefan Turek iz Sukošana, student četvrte godine građevine, samouki projektant, graditelj i suvlasnik nedovršene katnice koja, najblaže rečeno, plijeni pozornost prolaznika, susjeda i turista koji na putu do plaže zastaju pred neobičnim zdanjem koje se prostire na zemljištu od 2957 četvornih metara.

Materijal sve skuplji

Zastali smo i mi kad smo vidjeli fotografiju i oglas o prodaji "umjetničke" kuće. Gazda nas je, sav zadovoljan, pozvao u goste i spremno odgovarao na svako pitanje i primjedbu, uključujući i onu da kuća odudara od mediteranskog stila i podneblja te da bi se o ukusima ipak ponekad moralo razgovarati i raspravljati.

– Naša je kuća posebna, građena je od benkovačkog kamena, granita i drveta koje smo kupili u Zagorju kad je srušena jedna stara tradicionalna hiža. Mjesecima smo ga obrađivali jer smo htjeli baš takvo drvo, a isto je i s kamenom. Obrađujemo ga i drukčije uzidavamo, a potom ga premazujemo različitim lazurama – objašnjava Štefan i ponosno ističe da su projekt radili on i otac te da je sve "iz njihove" glave jer nigdje ništa slično nisu vidjeli niti se u koga ugledali.

Kad je o stilu riječ, nemaju uzora. Njihova je katnica, u kojoj će biti 700 kvadrata stambenog prostora, kaže, kombinacija različitih stilova, a jednu sličnu već su sagradili u Njemačkoj gdje su živjeli do 1999. godine. Zato su ovu u Sukošanu, napominje, u oglasu i nazvali "umjetnička kuća" jer je ona za njih pravo umjetničko djelo, unikat. Nažalost, sada su je prisiljeni prodati jer je novca sve manje, a građevinski je materijal sve skuplji. Svjesni su toga da će je teško prodati, ali kupac će sigurno doći jer, prisjeća se, tako je bilo i s kućom u Njemačkoj koju su također prodali.

Ispunio dječački san

– Sve se uvijek proda i svaka slika nađe svoj zid. Sada mi je samo žao uložena vremena jer svaki slobodan trenutak otac i ja provodimo radeći na kući. Sve je to naših ruku djelo, objašnjava budući građevinar koji je odmalena sanjao da će graditi neobične kuće. Kao i njegov otac, koji ih je dosad sagradio nekoliko, u rodnoj Podravini, Vodicama, Njemačkoj.... Sve su sami projektirali, ali uz odobrenje ovlaštenih arhitekata. I projekt za dvorac u Sukošanu, kako ga nazivaju susjedi i turisti koji znatiželjno gledaju preko visoke ograde, odobrio je ovlašteni arhitektonski ured.

– Ništa ovdje nije nelegalno ni protuzakonito, imamo dozvolu, nismo prekršili nijedan propis – govori, a na našu ponovnu tvrdnju da se kuća ipak ne uklapa u tradicijski dalmatinski stil gradnje, Štefan ponavlja da je to stvar ukusa.

– Mnogi se ne bi složili s vama jer da smo naplatili samo kunu svakome znatiželjniku koji je htio razgledati kuću, imali bismo malo bogatstvo. Jedni su nas turisti pitali je li to kuća Romana Abramoviča, a drugi su mislili da to gradi netko iz obitelji Michaela Jacksona. Vjerujte, više je onih kojima se kuća sviđa – zaključuje Štefan.

Kuću prodaje za 1,800.000 eura.

>>U staroj hiži u Frkanovcu centar za leptire livadne plavce

Komentara 16

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
16:43 28.09.2012.

Uistinu je previse kica,zaista moras biti lud da das novac za ovo,katastrofa. Sto nije uzeo arhitekta da mi pomogne da ne ispadne ovoliko neukusno.

ZA
zagrepcaninb
16:56 28.09.2012.

Bravo mladiću, želim ti da je prodaš i za više, ako ide!

FE
Felicijen
16:31 28.09.2012.

Na ovakav kič bi čak i amerima došla mučnina. Ovaj dečko studira na građevini ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije