Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

FOTO/VIDEO Počelo asfaltiranje kolnika Pelješkog mosta, pogledajte kako teku radovi

Asfaltiranje Pelješkog mosta počelo je od njegove sredine, od stupnog mjesta sedam, pa ide prema kopnu
13. listopada 2021. u 13:43 17 komentara 12334 prikaza
Pelješki most
Foto: Hrvatske ceste
Pogledajte galeriju 1/37

Na Pelješkom mostu počelo je asfaltiranje kolničke konstrukcije. Jučer je ugrađeno prvih 150 metara prvog sloja asfalta na desnoj strani kolničkog traka. Kako pojašnjava inženjer iz Hrvatskih cesta Davor Perić, riječ je o specifičnom asfaltiranju jer se ono radi od lijevanog asfalta, što se rijetko kod nas primjenjuje. 

Slično je napravljeno dosad, dodaje, na mostu Čiovo. Prema njegovim riječima, radi se o fluidnom, tekućem asfaltu kod kojeg nema klasičnog valjanja valjcima, a koji je specifičan po tome što je otporniji na prodor vode i soli i tako bolje štiti konstrukciju.

Asfaltiranje Pelješkog mosta počelo je od njegove sredine, od stupnog mjesta sedam, pa ide prema kopnu. Kad se završi asfaltiranje cijelog desnog traka kolnika, kreće se s radovima asfaltiranja na lijevom traku. Perić objašnjava da se prvi sloj asfalta od četiri centimetra postavlja nakon hidroizolacije, a na njega zatim ide završni habajući sloj također debljine četiri centimetra.

 

Specifičnost tekućeg, lijevanog asfalta u tome je što u postupku njegove ugradnje radnici doslovno rukama posipaju njegovu površinu lomljenim kamenom veličine zrna od pet milimetara i onda se taj lomljeni kamen posebnim valjcima uvalja u asfalt kako bi se dobilo na hrapavosti. Perić kaže da bi inače taj asfalt bio gladak kao staklo jer je prezasićen bitumenom. Asfalt za Pelješki most inače se proizvodi u asfaltnoj bazi tvrtke Colas u mjestu Mironja u Dubrovačkom primorju. Bočni rubovi kolnika na mostu će se ručno ugrađivati i tako će se pokriti kompletna njegova površina. Perić kaže da u HC-u očekuju da će radovi na asfaltiranju cijelog mosta biti gotovi do kraja studenoga.  

Što se tiče drugih radova na mostu, počele su pripreme i početni elektroradovi, opremanje samog mosta, priprema se ugradnja ograde. Usto, alpinisti trenutačno rade na posljednjem zaštitnom premazu betonske površine stupova, riječ je o  vodonepropusnom zaštitnom premazu.  

U tijeku su i radovi na dijelu pristupnih cesta koje rade Kinezi te se počelo počelo intenzivnije raditi na izgradnji odmorišta Komarna. Radovi na Pelješkom mostu tako su ušli u završnu fazu i očekuje se da će svi radovi na mostu biti gotovi do kraja siječnja sljedeće godine.

Fotografije iz zraka Pelješkog mosta Oglasio se i CRBC Kinezi: Ispunit ćemo sve svoje obveze iz ugovora za Pelješki most Pelješki most snimljen iz zraka Butković i HC demantiraju najave o poskupljenju radova Konačna cijena Pelješkog mosta mogla bi biti i manja od ugovorenih 2,08 milijardi kuna užurbano Pelješki most i pristupne ceste rade se punom parom: Na našem najvećem gradilištu radi 1277 ljudi
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo