Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠLO DO SUKOBA S POLICIJOM

FOTO/VIDEO Neredi u Crnoj Gori: Građani će probdjeti noć uz barikadu, prijete da će zapaliti gume

Neredi u Crnoj Gori
Foto: REUTERS
1/9
04.09.2021.
u 23:06

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbacio je sve kritike građana vezano uz ustoličenje.

Sutrašnje ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Cetinjskom manastiru razbjesnilo je brojne građane te su blokirali magistralnu cestu Podgorica - Cetinje. Oni, naime, traže da se obred premjesti na neko drugo mjesto jer ustoličenje mitropolita Joanikija doživljavaju pokušajem službenog Beograda da potvrdi svoju prevlast u Crnoj Gori. 

U pojedinim trenucima tijekom dana došlo je i do sukoba s policijom, te su postavljene barikade na cesti Podgorica- Cetinje. 

Nezadovoljni građani koji većinu današnjeg dana su prosvjedovali odlučili su ostati cijelu noć dežurati uz barikade kako bi onemogućili bilo kakav pokušaj da se se ipak održi ustoličenje, a ako treba nastaviti će kako sve dok Srpska pravoslavna crkva ne odustane od namjere da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude u Cetinjskom manastiru. 

Lokalni mediji javljaju da prosvjednici planiraju zapaliti gume postavljene na barikadama u slučaju da policija pokuša ukloniti blokadu. 

Mitropolit Joaniki je u trenucima dok se prosvjedovalo bio na misi u Podgorici, a SPC ponovo je potvrdila medijima da će se ustoličenje održati. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

Dnevni Avaz javlja da je  podgoričkom naselju Donja Gorica na putu prema Cetinju došlo je do incidenta kad je mladić na čijoj je majici bila trobojnica pokušao proći policijsku blokadu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod građana na čijoj odjeći su bila crnogorska obilježja jer su to shvatili kao provokaciju.

Mladić se provukao, no vrlo brzo su ga vratili natrag. 

 

Cijelu situaciju komentirao je i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je za Radio i Televiziju Crne Gore da s posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja novog mitropolita. Zabrinjava ga rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi. 

- Pokazali su to i današnji događaji, blokade i sukobi s policijom. U demokratskom društvu svakako treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora i danas", kazao je Picula koji je ujedno i izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru. 

Provođenje ekspanzionističke politike?

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, usred novih društvenih i međuetničkih napetosti u zemlji, optužio je u subotu Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

I dok se prosvjedi protiv ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) nastavljaju na Cetinju i u Podgorici, Đukanović je pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji. 

Istodobno je, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, "da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu".

Krivokapić, pak, smatra da je Đukanović glavni inicijator prosvjeda. Đukanović je u subotu navečer stigao na Cetinje, održavši obećanje da će se i osobno pridružiti prosvjedima protiv ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija u drevnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju. 

Dio građana jutros je već ranije uklonilo zaštitnu ogradu postavljenu ispred Cetinjskog manastira. Osim što su blokirali prometnicu, postavili su kamenje i kontejnere, te je došlo do kratkog sukoba s policijom, javljaju Vijesti.me. 

Kod obližnjeg restorana čak su postavili i barikadu napravljenu od guma, te su pozvali žene da stanu u prvi red. 

Pogledajte prosvjede u Crnoj Gori

Neredi u Crnoj Gori
1/8

Pozadina problema

Kao nasljednik mitropolita Amfilohija, koji je umro od COVID-19, izabran je donedavni episkop budimljansko-nikšićki Joanikije na proljetnom saboru Srpske pravoslavne crkve u hramu svetog Save u Beogradu, kojeg pak dio crnogorske javnosti smatra 'negatorom Crne Gore'. 

Protiv njega je i Crnogorska pravoslavna crkva, kojoj SPC ne priznaje autokefalnost, ali i Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića. 

Građani, traže da se obred premjesti na neko drugo mjesto jer smatraju da sam čin ustoličenja predstavlja nagovještaj "okupacije Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani 'srpski svijet'".  Podsjećamo, s kritikama se ranije i oglasio gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan koji je kazao da Joanikijevo ustoličenje "vrijeđa nacionalne i religijske osjećaje pravoslavnih Crnogoraca".  

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbacio je sve kritike i naveo kako će se ustoličenje dogoditi, iako on osobno na njemu neće biti jer se smatra da sigurnosna situacija nije najbolja. 

Ključne riječi

Komentara 232

Avatar KraljNikola
KraljNikola
17:22 04.09.2021.

Nisu to Crnogorci, već potomci Sekule Drljevića.

Avatar Cena_svinjetine_raste
Cena_svinjetine_raste
17:56 04.09.2021.

Help NATO, pliz help

Avatar Majda
Majda
17:40 04.09.2021.

Hrabri Crnogorci pozvali žene da stanu ispred i popiju batine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije