Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FASADA JE SVE UČINILA JOŠ GORIM

Horor u Valenciji, ljudi umirali u požaru, mnoge još ne mogu naći: 'Vatra se proširila u 10 minuta'

At Least Four Killed As Blaze Engulfs Apartment Block - Valencia
Foto: Eduardo Manzana
1/8
23.02.2024.
u 07:18

Više od 20 vatrogasnih ekipa gasilo je požar. Ljude se upozorava da se drže dalje od tog područja.

Najmanje četiri osobe poginule su u velikom požaru koji je zahvatio zgradu u Valenciji. Vatrogasci su spašavali ljude s balkona, a 19 osoba se smatra nestalima. Najmanje 14 osoba je ozlijeđeno, uključujući šest vatrogasaca i malo dijete.

Vatra je zahvatila blok od 14 katova u četvrti Campanar i proširila se na susjednu zgradu. Jaki vjetrovi raspirivali su vatru, ali postoje i sumnje da su vrlo zapaljive obloge omogućile brzo širenje vatre, javlja BBC.

Više od 20 vatrogasnih ekipa gasilo je požar. Ljude se upozorava da se drže dalje od tog područja.  Zgrada ima 138 stanova i u njoj je živjelo 450 stanovnika, izvijestio je list El Pais pozivajući se na upravitelja zgrade.

Vatrogasci su dizalicom spasili nekoliko stanara sa zgrade. U satima nakon što je požar brzo uzeo maha, u Španjolskoj su se postavljala pitanja o materijalima korištenim za izgradnju zgrade. 

Esther Puchades, dekanica Fakulteta industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je za španjolsku novinsku agenciju Efe da je prethodno pregledala zgradu. Tvrdila je da je njezin vanjski dio izrađen od poliuretanskog materijala koji više nije u širokoj upotrebi zbog straha od zapaljivosti. Čovjek koji živi na drugom katu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da je plamen brzo rastao nakon što je izbio požar navodno na četvrtom katu.

At Least Four Killed As Blaze Engulfs Apartment Block - Valencia
1/8

– Vatra se proširila u 10 minuta – rekao je dodajući da je možda uzrok širenja požara materijal na fasadi zgrade. David Higuera, inženjer, rekao je za El País da je obloga zgrade možda uzrok brzog širenja požara. Aluminijske ploče s pjenastim izolatorom koje čine vanjski sloj zgrade vrlo su dobre u izolaciji od topline i hladnoće, ali su i vrlo zapaljive – rekao je.

Ključne riječi

Komentara 2

KI
kingtom
09:14 23.02.2024.

EV ili el. bicikl ili romobil? Po brzini požara rekao bi EV. Inače EV, EB i ER bi trebalo izbaciti iz stambenih zgrada - zabraniti ulaz u stanove, garaže, zajedniče prostore, hodnike.

GO
Gof33
10:31 23.02.2024.

građevinska mafija na djelu, u Španjolskoj ništa novo. Svako turističko mjesto im je preizgrađeno. Najviše toga sagradila tvrtka ot predsjednika Reala, zato i ima novaca. A zašto mi moramop kopirati Španjolsku u preizgrađenosti turističkih mjesta? A moramo jer i naši građevinci najviše vole zna se što ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije